Avusturya Mahkemesi, Sezgin Baran Korkmaz'in Tutukluluk Halinin Devamina Karar Verdi

Avusturya’daki Wels Bölge Mahkemesi, Türkiye ve ABD tarafindan kara para aklama sorusturmasi kapsaminda aranan Sezgin Baran Korkmaz’in tutukluluk halinin 5 Agustos'a kadar devam etmesine hükmetti.

Korkmaz’in Avukati Prof. Dr. Murat Volkan Dülger, SBK Holding ve 6 sirketine yönelik kara para aklama sorusturmasi kapsaminda hakkinda tutuklama karari bulunan sirketin Yönetim Kurulu Baskani Korkmaz’in bu ülkedeki 2. durusmasina iliskin basina açiklamada bulundu.

Dülger, müvekkilinin tutukluluk halinin uzatildigini, 5 Agustos’a kadar tutuklu kalacagini, yine ayni tarihte 3. davanin görülecegini söyledi.

Bundan sonraki durusmalarin da kapali olacagini belirten Dülger, Korkmaz’in isteginin Türkiye’ye iade edilmek ve ailesinin yanina dönmek oldugunu dile getirdi.

Dülger, mahkemenin Korkmaz’a yönelik isnat edilen suçlardan ziyade Türkiye ve ABD’nin iade taleplerini ele aldiginin altini çizdi.

Bundan sonraki durusmalarin Wels mahkemesinde görülecegini aktaran Dülger, durusmada iade taleplerine iliskin müvekkilinin görüsüne basvuruldugunu, bugünkü durusmaya Korkmaz ve avukatlari disinda kimsenin alinmadigini dile getirdi.

Üçüncü durusmada iade edilmesine iliskin bir karar çikmayacagini kaydeden Dülger, iade süreçlerinin degiskenlik gösterdigini, nihai karari Adalet Bakani'nin verdigini sözlerine ekledi.

- Operasyon

Mali Suçlari Arastirma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu Baskanligi, geçen yil SBK Holding ve holdinge bagli 6 sirketin hesaplarinda yaptigi incelemelerde 132 milyon dolar kara para aklandigini belirlemisti.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen sorusturma kapsaminda, SBK Holding ve alt sirketlerinde yönetici olan 19 kisi hakkinda gözalti karari verilmis, Istanbul Emniyet Müdürlügü Mali Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekiplerince, Istanbul merkezli 4 ilde düzenlenen operasyonda, süphelilerden 11'i gözaltina alinmisti.

Sezgin Baran Korkmaz’in da arasinda bulundugu 8 süphelinin ise yurt disinda oldugu tespit edilmisti.

Korkmaz ve 3'ü yabanci uyruklu 10 kisi ile bu kisilerle baglantili "malen sorumlu" sirketler hakkinda, ABD'den haksiz kazançla elde edilen "mal varligi degerini aklama" suçundan hapis cezasi istemiyle açilan davanin Istanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesince 17 Mayis’ta görülen ilk durusmasinda, Korkmaz’in yoklugunda tutuklanmasina hükmedilmisti.

Türkiye ve ABD tarafindan hakkinda kirmizi bültenle arama karari çikartilan Korkmaz, 19 Haziran'da Avusturya'nin baskenti Viyana'ya yaklasik 250 kilometre uzaklikta bir kasabada emniyet güçlerince gözaltina alinmisti.

Kaynak: AA