Almanya'da Iki Doz Kovid-19 Asisi Olanlar Için Tedbirlerin Kaldirilmasi Isteniyor

BERLIN – Almanya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi iki doz asi olanlar için yakin bir dönemde tüm Kovid-19 tedbirlerinin sonlandirilmasi talep edildi.

Almanya Saglik Sigortalari Hekimler Birligi Baskani Andreas Gassen, Bild gazetesine yaptigi açiklamada, en geç eylülde herkese ikinci doz asiyi yaptirma teklifinde bulunulacagini belirterek, "O vakit hemen hemen tüm Kovid-19 tedbirlerinin kaldirilmasi lazim." dedi.

Tamamen asi olanlarin maske takmaya devam etmek isteyip istemedigine kendilerinin karar verebilecegini, ancak bunun bir zorunluluk olmamasi gerektigini ifade eden Gassen, bu sekilde halkin asi olma isteginin yüksek tutulabilecegini savundu.

Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili Wienand Schinnenburg de iki doz asi olanlarin temel haklarinin kisitlanmasi için herhangi bir yasal dayanagin bulunmadigini belirterek, en fazla maske zorunlugunun devam edebilecegini, diger tedbirlerinin kaldirilmasi gerektigini aktardi.

-Asi randevusuna gitmeyenlere para cezasi verilmesi tartisiliyor

Öte yandan Almanya’da asi randevusu alan ancak iptal etmeyip randevusuna gitmeyenlere para cezasi verilmesi tartisiliyor.

Almanya Kizilhaç Berlin Eyalet Baskani Mario Czaja, insanlarin yüzde 5 ila 10’nun asi merkezlerinde ikinci asi için aldigi randevularini iptal etmeyerek gitmedigini söyledi.

Czaja, böylelikle personelin ve asinin bos yere bekletildigini ve bunun gereksiz maliyetlere neden oldugunu belirterek, bu sekilde davranin insanlarin dayanisma içinde hareket etmedigini söyledi.

Randevularini iptal etmeyip gitmeyenlere 25 ila 30 avro arasinda para ceza verilmesini öneren Czaja, ancak bu cezanin da hiçbir sekilde personel ve asi masraflarini karsilamayacagini kaydetti.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Milletvekili Thorsten Frei da asi randevusunu iptal etmeyip gitmemenin sadece saygisizlik degil, ayni zamanda asi olmayi bekleyenlerin yüzüne atilmis bir tokat oldugunu belirtti.

Frei, bu nedenle asi randevusunu iptal etmeyerek gitmeyenlerin bunun maliyetini ödemesi gerektigini kaydetti.

CDU Genel Baskani Armin Laschet ise asi randevusuna gitmeyenlere para cezasi verilmesine karsi çikarak "Dayanisma, ceza verilerek saglanmaz.” ifadesini kullandi.

Kaynak: AA