Kilosu 500 Lirayi Bulan Ihlamurun Hasadina Baslandi

Çiçek açan ihlamurlarin olgunlasmasiyla Rize’de agaç sahipleri ihlamur hasadina basladi.

Kilosu 500 Lirayi Bulan Ihlamurun Hasadina Baslandi
Havalarin güzelligi firsat bilen Rizeliler bahçelerine girerek olgunlasan ihlamur için hasada basladi.

Testere ve çay oragi yardimi ile itina ile kesilen dallar biriktirilirken, budama isi bittikten sonra genis bir alana tasinan dallardan ihlamurlar siyrilarak kurutulmak üzere çuvallarina konuldu. Sonrasinda ihlamurlar el marifeti ile özenle seçilerek genis bir bezin üzerine serilerek günes görmeyen yerlerde kurutulmaya baslandi.

Kis aylarinda sikça kullanilan ve insan sagligina birden fazla faydasi oldugu bilinen ihlamur için yaz ayinda hasat yapmaya basladiklarini ve hasadin ardindan kurutma islemi gerçeklestireceklerini dile getiren Mustafa Simsek isimli çiftçi, “Ihlamur çiçeginden dünyanin en güzel ballarindan bir tanesi üretiliyor. Arilar ihlamuru çok seviyor. Anzer bali kalitesinde bir bal oluyor. Ayriyeten ihlamurun en çok kullanildigi alan çay yapimidir. Ihlamur agacindan toplanan yaprak ve çiçeklerle kis aylarinda çay yapilir. Ihlamur çayi soguk alginligina çok iyi gelir. Ihlamurun kullanilmayan yapraklari da hayvanlara veriliyor. Bu yapraktan yiyen hayvanlar bol miktarda süt veriyor. Budadigimiz dallari da yine kis aylarinda yakacak olarak kullaniyoruz. Eger agaç yaslanmissa ve kesilmesi gerekiyorsa, agacin gövdesini atölyeye götürüp kara kovan yapiyoruz. Bir ihlamur agaci 150 yil yasar. Insanin ekonomisine de büyük katkilarda bulunur. Bu sene ürünümüz gayet bol. Allah bereket versin. Bu sene çok verimli ihlamur oldu. Insallah bundan sonrada böyle devam eder” ifadelerini kullandi.

Hasat zamani Haziran ve Temmuz

En verimli hasadin Haziran ve Temmuz ayinin aslarinda gerçeklestigini ifade eden Havva Simsek ise “En güzel hasat Haziran ve Temmuz aylarinda oluyor. Eger daha geç toplarsaniz tomurcugu çok açar ve çayi güzel olmaz. Bu aylarda toplanmasi uygundur. Su an çok güzel bir kokusu var. Dedigim gibi bu aylarda topluyoruz ve kis aylarinda tüketiyoruz” seklinde konustu.



‘Kilosu yaklasik 500 lira’

Dededen kalma aktarlik meslegini sürdüren Metin Karaca, Korona virüs salgininin bas göstermesiyle ihlamur satislarinin arttigini ve halen devam ettigini dile getirdi. Karaca “Yoldan geçen insanlara sorun ihlamurun soguk alginligina ve gribal enfeksiyonlara iyi geldigini söyleyebilir. Ihlamur çok tatli bir sey. Hatta konuya da deginmek isterim. Çok eski yillarda mahkeme binalari olmadan önce ihlamur agaçlari altinda mahkeme kurulurmus. Ihlamur kutsal bir bitkidir. Pandemi döneminde maske takarak kendimizi koruduk. Geçen yil pek ihlamur satamadik çünkü maske dolayisiyla gribal enfeksiyon azaldi. Insanlar ihlamura ihtiyaç duymadi. Ihlamur eskiden beri soguk alginliklarina karsi evlerimizde olan bir bitkidir. Ihlamur aslinda sinir sistemine de çok faydalidir. Gün içerisinde insani zinde tutar. Ihlamurun yesilimsi olan türü vardir. Bunlar yaylalarda günes almayan bölgelerde kurutulur. Bu biraz daha pahali olanidir. Birde sariya yakin renkte olan ihlamur vardir. Bunlar güneste kurutulur. Bana soracak olursaniz en degerlisi yesil olanidir. Fiyatlari bu sene daha açiklanmadi ama yaprak ihlamurun 200 liradan asagi satis olacagini düsünmüyorum. Eski belediye baskanimiz Resat Kasap buranin kokusunu çok severdi. Sürekli gelirdi ve yerli ihlamur alirdi. Ihlamur çayinin en güzeli kaynamis suya bir tutam atilarak 15 dakika bekleyerek demlenir. Ihlamurun yaninda baska türlü dogal gida takviyeleri de alinarak daha saglikli ve kuvvetli hale getirilebilir. Baris Manço’nun sarkisinda geçtigi gibi nane limon karisik misali ile yapilirsa daha faydali olacagi görüsündeyim. En iyi ihlamur tamamiyla renginden anlasilir. Dedigim gibi yesilimsi renginde olur. Fazla günese maruz kalmamis ihlamur en kalitelisidir. Ihlamurun çiçegi daha faydali ve dogaldir. Kilosu yaklasik 500 liradir. Ayri satilani da vardir fakat çogunlukla yaprakla karisik satilir. En saglikli olani bunlardir” dedi.

Kaynak: İHA