Bursa'nin Çamuru Da Isik Saçiyor

Iklim degisikligi ile mücadele çalismalari kapsaminda metan gazindan, ana içme suyu hatti üzerine kurulan tribünler ile sudan ve günes panellerinden elektrik üreten Bursa Büyüksehir Belediyesi, aritma tesislerinden çikan çamuru da enerjiye dönüstürüyor. Tesiste günlük yaklasik 52 bin konutun tüketimine es deger elektrik enerjisi üretiliyor.

Bursa'nin Çamuru Da Isik Saçiyor
Bursa’nin daha saglikli bir kent olmasi hedefiyle çevre yatirimlarina büyük önem veren, son yillarda küresel bir sorun haline gelen iklim degisikligiyle mücadele konusunda ulusal ve uluslararasi adimlar atan Bursa Büyüksehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimi konusunda da önemli bir mesafe kat etti. Yenikent ve Inegöl Kati Atik Depolama sahalarina kurulan tesislerde metan gazindan elektrik üreten Büyüksehir Belediyesi, BUSKI’nin ana içme suyu hatlarina kurdugu HES’ler ve metro istasyonlari ile hizmet binalarinin üzerine yerlestirdigi günes panelleriyle elektrik üretimiyle dogal kaynaklari enerjiye dönüstürüyor. BUSKI tarafindan projelendirilip Dogu Atiksu Aritma Tesisinde insa edilen ve 2018 yilinda üretime baslayan çamur yakma tesisiyle de aritmadan çikan çamur enerjiye dönüstürülüyor.

Günlük 400 ton yakma kapasitesiyle Türkiye’de bir ilk olan yakma tesisiste Büyüksehir bünyesindeki 11 ileri aritma tesisinden gelen çamur tamamiyla yakiliyor. Tesis devreye alindigindan itibaren yaklasik olarak 385 bin ton çamur bu sayede bertaraf edilirken, önemli bir çevre sorunu da ortadan kaldirilmis oldu. Tesiste geçtigimiz yil 101 bin 456 ton çamurun yakilmasiyla toplam 13 milyon 680 bin kilovat saat elektrik enerjisi üretilirken, bu güne kadar üretilen toplam elektrik enerjisi ise yaklasik 48 milyon kilovat saati buldu.

Küresel isinma ve iklim degisikliginin günümüz dünyasinin en önemli sorunlarindan biri oldugunu belirten Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, “Bu sorunun çözümü için küresel ölçekte eylem planlari hazirlanirken, Büyüksehir Belediyesi olarak biz de özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullaniyla ilgili önemli bir mesafe kat ettik. 2018 yilinda devreye aldigimiz çamur yakma tesisi de bu anlamda büyük önem tasiyor. Bu tesis ile aritma tesislerimizden çikan çamuru hem bertaraf etmis oluyoruz, hem de enerji üreterek ekonomiye kazandiriyoruz. Tesis devreye alindigindan beri yaklasik 385 bin ton çamur bertaraf edilmis oldu ve yaklasik 48 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretildi. Bu üretimin 9.5 milyon kilovat saatini aritmaya tesislerinde kullanarak yaklasik 5.5 milyon TL kazanç saglamis olduk. 1 evin ayda ortalama 150 kilovat saat enerji harcadigini düsündügümüzde, her gün 51 bin 689 hanenin tüketecegine es deger elektrik enerjisi üretiyoruz. Çevreyi atalarimizin mirasi degil, çocuklarimizin emaneti olarak görüyor ve emanete en iyi sekilde sahip çikmak için canla basla çalisiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA