Zonguldak'ta Ormanlara Giris-Çikis 1 Eylül Tarihine Kadar Yasaklandi

Zonguldak Valiligi yaptigi açiklamada ormanlik sahalarda yangin çikmamasi için bir dizi karar aldi. Alinan karar dogrultusunda 1 Eylül 2021 tarihine kadar ormanlara giris-çikis yasaklandi. Akdeniz’deki yanginlarla mücadele kapsaminda Zonguldak’tan da 6 arazoz ve 2 ilk müdahale araci 36 personel bölgeye sevk edildi.

Zonguldak'ta Ormanlara Giris-Çikis 1 Eylül Tarihine Kadar Yasaklandi
“Orman Yanginlarinin Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri Isler Hakkindaki Yönetmelik” geregi Orman Yanginlari ile Mücadele Komisyonu, Zonguldak Valiligi Kriz Merkezi Toplanti Salonunda Vali Mustafa Tutulmaz baskanliginda toplandi.

Zonguldak’ta ormanlik sahalarda yangin çikmamasi için gerekli tedbirleri önceden almak, olabilecek orman yanginlarina en kisa sürede müdahale ederek yanginlarin büyümeden söndürülmesini ve büyüme temayülünde makine, donanim ve insan gücü sevkiyati organizasyonunu saglamak ile orman yanginlarinda kamu kurum ve kuruluslari arasinda is birligini temin etmek amaciyla alinan kararlar açiklandi.

Olusan kurak hava sartlarinda orman yanginlarinin artmasi söz konusu olacagindan muhtemel orman yanginlarini önlemek amaciyla resmi izinli piknik mesire yerleri, tabiat parklari gibi alanlar ile yetkili kisiler, orman köylerinde yasayanlar ve ormancilik faaliyetlerinde çalisanlar disinda orman alanlarina giris - çikislar Orman Bölge Müdürlügünün gösterdigi lüzum üzerine 6831 sayili Orman Kanunu’nun 74. maddesi kapsaminda 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren 01 Eylül 2021 tarihine kadar yasaklandi.

Giris-çikis yasaginin uygulamasi ve kontrolü, Zonguldak Jandarma Komutanligi, Il Emniyet Müdürlügü ve Orman Bölge Müdürlügünce saglanacak. Basta Orman Bölge Müdürlügü olmak üzere Il Jandarma Komutanligi, Il Emniyet Müdürlügü, köy muhtarlari ve gerektiginde diger birimler tarafindan tescilli piknik ve mesire yerleri disinda, orman alanlarinda piknik yapilmamasi ve bu alanlara giris-çikisa müsaade edilmeyecegine dair vatandaslarin bilgilendirilmesi ve uyarilmasi saglanacak.

Orman Bölge Müdürlügü tarafindan yangina hassas yerlere orman yanginlarina karsi duyarliligin arttirilmasi için pankart, tabela, bildiri asilmasi saglanacak.

Kolluk kuvvetleri devriye gezecek

Ormanlik bölgelerde kolluk kuvvetleri tarafindan devriye gezilip olasi yangin tehlikesi olusmasi muhtemel durumlarda acil tedbirler alinacaktir. Yapilacak denetimlerde tespit edilen aykiriliklar karsisinda ilgili mevzuat hükümleri dogrultusunda gerekli adli ve idari islemlerin yapilmasi saglanacak.

Ormanlara 4 Km. mesafede yer alan ve orman köyü olan köylerin sinirlari içinde çoban atesi, piknik atesi gibi ateslere, bahçe ve aniz temizligi maksatli ates yakilmasina, ayrica dügün, eglence amaçli yapilan kutlamalarda, havai fisek, dilek balonu benzeri yanici maddelerin kullanimina müsaade edilmeyecek.

Orman isletme müdürlükleri köy muhtarlari ile sürekli irtibat halinde olacak, 22.04.2021 tarih ve 2021/1 sayili Orman Yanginlari ile Mücadele Komisyon Kararindaki hususlarin muhtarlarca vatandaslara hatirlatilmasi saglanacak. Köy muhtarlarinca çoban atesi, aniz atesi ile bag ve bahçelerde temizlik ve benzeri amaçla herhangi bir ates yakilmamasi hususunda cami hoparlörlerinden duyuru yapilmasi saglanacak.

Belediyelerce vatandaslara hoparlörlerinden belli araliklarla yangina duyarli olunmasina yönelik duyurular yapilacak. Ihtiyaç halinde yangin söndürülmesi için arazöz, vidanjör, su tanki gibi araçlariyla söndürme ve sogutma çalismalarina yardimci olacaklar. Il Müftülügünce, camilerde vaaz veya konusmalarda orman yanginlari hususunun vatandaslara anlatilmasi saglanacak, vatandaslarin duyarliligi, bilgisi ve yangin söndürme duygulari ile ormanin yararlari ve orman sevgisinin pekistirilmesi saglanacak.

Olasi yanginlara karsi emniyetli toplanma merkezleri olusturulacak

Olasi yangin durumunda, yanginin seyir ve vahametine göre Il Özel Idaresi, DSI, Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü, Belediyeler ile gerektiginde askeri birlikler ve diger kurum ve kuruluslardan personel, araç- gereç ve is makinesi takviyesi saglanacak. Orman yangininin yerlesim birimlerine sirayet etmesi tehlikesinin ortaya çikmasi durumunda köy ve mahalle muhtarlari tarafindan emniyetli toplanma merkezlerinin olusturulacak, yerlesim yerlerinin tahliyesi gibi konularda yetkililerle derhal temasa geçerek gerekli tedbirler alinacak. Meteoroloji Il Müdürlügü tarafindan orman yangini riski hakkinda ilgili kurum ve kurulus temsilcilerinin anlik olarak bilgilendirilme yapilacak.

Yapilacak denetimlerde tespit edilen aykiriliklar karsisinda ilgili mevzuat hükümleri dogrultusunda gerekli adli ve idari islemler yapilacak. Halen belediyelerce vahsi depolama alani olarak kullanilan ormana bitisik çöplüklerde muhtemel yanginlarin ormana siçramasini önlemek amaciyla mevcut çöp yiginlari içeri dogru is makineleriyle itilerek yanici madde bulunmayan yangin koruma bandi olusmasi saglanacak. Il Tarim ve Orman Müdürlügünce orman yanginlarina sebebiyet verilmemesi için tüm çiftçilere aniz, bahçe temizligi gibi nedenlerle ates yakilmamasinin hatirlatilmasi saglanacak.

-Enerji nakil ve dogalgaz iletim hatlarindan kaynakli yanginlari önlemek amaciyla enerji ve dogalgaz firmalari tarafindan tedbirler alinacak.
Kaynak: İHA