Türkiye, Libya'da Misrata-Sirte Yolunun Ulasima Açilmasindan Memnun

Disisleri Bakanligi, Libya'da uzun süredir kapali olan Misrata-Sirte sahil yolunun dün resmen ulasima açilmasini memnuniyetle karsiladigini bildirdi.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, uzun süredir kapali olan Misrata-Sirte sahil yolunun 30 Temmuz'da resmen ulasima açilmasinin memnuniyetle karsilandigi belirtildi.

Açiklamada, Baskanlik Konseyi, Basbakan Abdulhamid Dibeybe baskanligindaki Milli Birlik Hükümeti, Birlesmis Milletler (BM) Libya Destek Misyonu ve 5+5 Ortak Askeri Komisyonu'nun bu baglamdaki çabalarinin olumlu sonuçlanmasinin memnuniyet verici oldugu kaydedilerek, "Libya halkinin günlük hayatini kolaylastiracak bu adimin ülkede kalici istikrar, baris ve refahin saglanmasina katkida bulunmasini temenni ediyoruz." ifadesine yer verildi.

Bu gelismenin, ülkedeki güvenlik kurumlari ve ordunun sivil mesru yönetimin çatisi altinda birlestirilmesine olumlu yansimalari olmasinin dilendigi açiklamada, "Türkiye, ateskesin sürdürülebilir kilinmasi, siyasi sürecin ilerletilmesi ve önümüzdeki seçimlerin hazirliklari baglaminda Libya halkina ve Milli Birlik Hükümeti'ne destegini sürdürecektir." denildi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdulhamid Dibeybe, 20 Haziran'da, yaklasik iki yildir kapali olan ve ülkenin dogu ile bati yakasini birbirine baglayan sahil yolunun yeniden açildigini duyurmustu.

Libya Ordusu Sirte-Cufra Ortak Operasyon Odasi Sözcüsü General Abdulhadi Dirah, 7 Temmuz'da yaptigi açiklamada, 5+5 Ortak Askeri Komite'nin vardigi anlasma uyarinca 20 Haziran'da yolu açtiklarini ancak Halife Hafter'e bagli milislerin anlasmaya uymadigini belirtmisti.

Libya ordusu, 28 Temmuz'da da Misrata-Sirte sahil yolunun açilmasi için 5+5 Ortak Askeri Komite'ye Hafter milisleri ile iletisime geçmesi için bir gün süre tanimisti.

Kaynak: AA