Türk Is Adamlari Kurulusu TÜIB'den Azerbaycan Teknoloji Üniversitesine Destek

Türkiye-Azerbaycan Is Adamlari ve Sanayiciler Birligi (TÜIB) ile Gence kentindeki Azerbaycan Teknoloji Üniversitesi (UTECA) arasinda is birligi protokolü imzalandi.

TÜIB Baskani Hüseyin Büyükfirat ile UTECA Rektörü Prof. Dr. Akif Süleymanov'un imza attigi protokol geregi TÜIB; üniversitede gida, madencilik ve metalürji alaninda faaliyet gösterecek teknoloji parki kuracak, ögrencilerin çesitli sanayi kuruluslarinda staj yapmasina katki saglayacak.

Bu kapsamda üniversitede Ortaklar ve Hamiler Konseyi kuruldu, Büyükfirat konseyin baskani seçildi.

Büyükfirat, basin mensuplarina yaptigi açiklamada, iki ülke cumhurbaskanlarinin Türkiye ile Azerbaycan arasindaki iliskilerin gelismesine koydugu hedeflere ulasmak ve buna katki saglamak için is adamlari olarak her alanda çalismalari devam ettirdiklerini söyledi.

Egitimin öneminin bilincinde olduklarini vurgulayan Büyükfirat, UTECA ile is birligi sayesinde hem iki ülke arasindaki ticari iliskilere hem de kadrolarin yetistirilmesine ciddi katki saglayacaklarini düsündügünü belirtti.

Büyükfirat, Azerbaycan'in kadim sehri Gence'nin hem de isgal sonrasinda yeniden imari gerçeklestirilen Karabag'a yakin bölgede yer aldigini, UTECA'da yetisecek kadrolarin isgalden kurtarilan bölgelerin imar çalismalarinda yer alacagini kaydetti.

UTECA'da teknoloji parki kuracaklarini, ögrencileri Türkiye'ye staj ve egitime göndereceklerini bildiren Büyükfirat, bunun, Azerbaycan'in kalkinma hamlesine katki saglayacaklarini ifade etti.

UTECA Rektörü Prof. Dr. Süleymanov da ögrencilerinin iyi yetismesi için sanayi sektörü ile siki is birligi içerisinde olmalari gerektigini vurguladi.

Stratejik hedefler belirlediklerini, gida, madencilik ve metalürji üzerine kadrolar hazirlayacaklarini belirten Süleymanov, bu konuda basvuruda bulunduklari TÜIB'in kendilerine yardimci olacagini kaydetti.

Süleymanov, sanayi tecrübesinin dogrudan üniversiteye gelmesine TÜIB'in büyük katkilar saglayacagini, üniversite laboratuvarlarini isletmelerle iliskilendirerek teoriyi uygulamaya koymayi hedeflediklerini bildirdi.

Isletmelerin akademisyenlerin bilgilerinden faydalanacagini, ögrencilerin de sanayi kuruluslarinda staj yapma olanagi elde edecegini söyleyen Süleymanov, is birliginin önemli ve verimli sonuçlar doguracagina emin oldugunu vurguladi.

Kaynak: AA