Prof. Dr. Ilber Ortayli 'Roman Dili Ve Kültürü Çalistayi'nda Konustu Açiklamasi

'(Auschwitz'teki toplama kampi) Bunun üzeri örtülmeye çalisiliyor. Bu hakikaten zulümdür. 2 Agustos'un sonrasinda bugün halen çok dar çevrelerde aniliyor ve propagandayla üstü örtülmeye çalisiliyor'

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. Ilber Ortayli, 2. Dünya Savasi'nda Alman ordusunun Polonya Auschwitz'teki toplama kampinda binlerce Romani öldürdügünü belirtti.

Ortayli, Roman Gençlik Dernegince Edirne Belediyesi Nikah Salonu ve Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen "Roman Dili ve Kültürü Çalistayi"na katildi.

Prof. Dr. Ortayli, buradaki konusmasinda, Nazilerin yaptigi soykirimi "bir kavmin delirmesi" olarak tanimladigini söyledi.

Bu durumun "beseriyet tarihinin en büyük sapikça zulmü" oldugunu belirten Ortayli, "Bu diktatörlügün baska hiçbir diktatörlükle benzer tarafi da yoktur. Konusurken Hitler, Mussolini ve Franko diyorlar. Kusura bakmayin ne Franko’yu severim ne de Mussolini’yi ama hiçbirinin Hitlerle, Alman Nazizmi ile mukayese edilir yani yoktur. Bazi seyleri sulandirmak için de ketçapla kremsantiyi birbirine karistirmanin manasi yoktur." diye konustu.

Ortayli, 2 Agustos 1944'te Auschwitz kampinda büyük bir zulüm yapildigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Bunun üzeri örtülmeye çalisiliyor. Bu hakikaten zulümdür. 2 Agustos'un sonrasinda bugün halen çok dar çevrelerde aniliyor ve propagandayla üstü örtülmeye çalisiliyor. Bilinenler, olanlarin ve gözlenenlerin çok gerisinde. Bu, bilhassa ikinci cihan harbindeki Roman halkinin tarihi bakimindan çok önemlidir"

Ortayli, soykirimin Avrupa'da sadece Yahudileri degil birçok insanin hayatini kaybetmesine neden oldugunu kaydetti.

- "Auschwitz kampinin unutulmamasi gerekiyor"

Almanya'dan Bulgar kökenli Prof. Dr. Hristo Kyuchukov da 2 Agustos 1944'ün Roman tarihinde çok önemli oldugunu ve asla unutulmamasi gerektigini ifade etti.

Auschwitz kampinda 4 bin 300 Roman'in katledildigini belirten Kyuchukov, söyle konustu:

"1945 yilindan 2015'e kadar bugün bilinmezdi ve kimse konusmazdi. Avrupa'da yasayan kimi tarihçiler bunu bilirdi ama halklar bilmezdi. 2015'te Avrupa Parlementosu 2 Agustos Roman Holokost Günü ilan edildi. Son 6,7 yildir Romanlar bugünde Auschwitz'e gidip anma töreni düzenliyor. Avrupa'da yasayan çok sayida Roman, yakinlarini Auschwitz'te kaybetmistir. Orada insan ne kadar kötü olabilir. Auschwitz, insanlari öldürme fabrikasidir. Yahudilerden sonra Romanlari öldürdüler orada."

Prof. Dr. Emine Zingeç ve Edirne Belediye Baskan Yardimcisi Ertugrul Tanrikulu'nun da konusma yaptigi çalistaya, Roman Gençlik Dernegi üyeleri, ögrenciler ve vatandaslar katildi.
Kaynak: AA