Orman Yanginlarinin Yüzde 90'Indan Fazlasi Insan Kaynakli

Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi ögretim üyesi Doç. Dr. Mertol Ertugrul, Türkiye’de çikan orman yanginlariyla ilgili degerlendirmelerde bulunarak, “Orman yanginlarinin yüzde 90’indan fazlasi insan eliyle çikmaktadir” dedi. Ormanlarin artan nüfus baskisiyla karsi karsiya oldugunu da aktaran Ertugrul, yerlesim yerleri çevresinde ciddi önlemler alinmasi gerektigini söyledi.

Orman Yanginlarinin Yüzde 90'Indan Fazlasi Insan Kaynakli
Iklim degisikligi ve orman yanginlari konusunda bilimsel çalismalar yayinlayan, özellikle Akdeniz ülkelerindeki orman yanginlari konusunda arastirmalar yapan Bartin Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Mertol Ertugrul, Türkiye’de son günlerde çikan orman yanginlariyla ilgili degerlendirmelerde bulundu.

Ertugrul, yanginlarin baslica nedeninin iklim ve insan kaynakli unsurlar olduguna deginerek, “Dünya genelinde yer yer farkliliklar görülmesine karsin orman yanginlarinin yüzde 90’indan fazlasi insan eliyle çikmaktadir. Her yaz sezonunda yanginlarla mücadele eden ülkemiz, Yunanistan, Ispanya, Portekiz ve Italya gibi Akdeniz ülkeleri, bitki örtüsü, iklim ve sosyo-ekonomik özellikleri ile birbirlerine çok benzemektedirler” dedi.

Temmuz ayi sonu itibariyle 2021 yili yaz mevsimi oldukça zor geçmeye aday bir yangin sezonu oldugunu ifade eden Doç. Dr. Ertugrul, “Özellikle son 10 yil içinde dünyanin farkli yerlerinde olacak sekilde afet boyutunda yanginlar gerçeklesmekte ve hemen hemen tüm ülkelerin bu yanginlarla mücadelede zorlandiklari görülmektedir. Dikkat çekici en yakin olaylar arasinda, 2017 yilinda Portekiz’de 66 kisinin hayatini kaybetmesine sebep olan yanginlari, 2018 yilinda Yunanistan’da gerçeklesen ve 102 kisinin hayatini kaybettigi orman yanginlari, 2020 yilinin basinda Avustralya’da gerçeklesen 18,6 milyon hektar alani (Türkiye’nin orman varligi 22,7 milyon hektardir-OGM) yakan yanginlar ve yine 2020 yili yazinda ABD, Kaliforniya’da 10 binden fazla ev ve yapinin tahrip olmasina yol açan orman yanginlari gösterebiliriz. Artik orman yanginlari ile mücadelede, dünyadaki pek çok yangin uzmaninin da belirttigi gibi 20. yüzyil boyunca kullanilan geleneksel mücadele sisteminin degistirilmesi gerektigini ortaya koymaktadir. Bu afet boyutundaki olaylar bizim için de bir uyari isareti durumundadir” diye konustu.

Ertugrul, ülkemizde çikan yanginlara karsi olaganüstü bir mücadele verildiginin altini çizerek, “Genel olarak yangin istatistiklerine bakildiginda ülkemiz orman yanginlari ile mücadelede diger Akdeniz ülkelerine kiyasla daha basarili konumdadir. Bunda orman teskilati personelinin özverili bir sekilde her yangin sezonunda oldugu gibi varini yogunu ortaya koyarak orman yanginlari ile mücadele etmesi baslica sebep durumundadir. Bununla birlikte olumsuz yönde degisen çevre kosullari nedeniyle ormanlar artan nüfus baskisiyla karsi karsiya. Orman yanginlarina karsi farkli önlemlerin alinmasi, hatta yeni bir planlamanin yapilmasi da günümüz itibariyle gerekmektedir” ifadelerini kullandi.

Türkiye’de çikan yanginlarda da görüldügü gibi orman yanginlarinin artik yerlesim yerlerini tehdit ettigini de aktaran Ertugrul, bu durumu iklim degisikligi, sosyo-ekonomik kosullar, artan insan baskisi sonucu gerçeklestigini vurgulayarak, “Yasanan degisimler, orman yanginlarinin geçmise göre sira disi, mücadele etmesi daha güç ve daha büyük riskler barindiran bir duruma dönüsmesi anlamina gelmektedir. Son 10 yil içinde dünyanin çok çesitli ülkelerinde görülen yanginlar dikkatle incelendiginde dikkati çeken en önemli farkin artik orman yanginlarinin sadece ormanlarda degil kentlerin kenarinda, hatta içlerinde gerçeklesiyor olmalaridir. Bu sebeple bu olaylarin iyice incelenerek analiz edilmesi ve bu yanginlardan dersler çikarilmasi çok büyük önem tasimaktadir. Çünkü bundan sonraki yillarda da bunun gibi zor yangin sezonlarini yasama ihtimalimiz oldukça yüksek görülmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA