Her Burun Akintisi Alerjik Degildir

Siklikla alerjik burun akintisiyla karistirilabilen beyin omurilik sivisi kaçaginin erken tespit ve tedavisi hayati önem tasiyor.

Her Burun Akintisi Alerjik Degildir
Siklikla alerjik nedenlerle olussa da bazi burun akintisi vakalari çok daha önemli bir soruna isaret edebilir. Bu sorunlarin basinda ise beyin omurilik sivisi kaçagi gelir. Bu durum genellikle kafa travmasi ya da burun bölgesinden ameliyat geçiren kisilerde rastlaniyor. Beyni içinde barindiran sivi, beyin zarinda delinmeye bagli olarak burun yoluyla disariya akiyor. Olusturdugu komplikasyonlar nedeniyle bu vakalarin erken tespit ve tedavisi hayati önem tasiyor. Son dönemde Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Bogaz Bas ve Boyun Cerrahisi ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dallari tarafindan birlikte gerçeklestirilen operasyonlarda 3 hasta beyin omurilik sivi kaçagi nedeniyle ameliyat edilerek sagligina kavusturuldu.

Prof. Dr. Ferhat Erisir: “Tedavi edilmeyen boyun omurilik sivi kaçagi menenjite neden olabilir.”

Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Bogaz Bas ve Boyun Cerrahisi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Ferhat Erisir, son dönemde daha sik rastlanir hale gelen beyin omurilik sivisi kaçagi vakalarinin, tedavi edilmedigi takdirde ciddi sonuçlar olusturacagina dikkat çekti.

Prof. Dr. Ferhat Erisir, hastalar tarafindan beyin omurilik sivi kaçaginin alerjik akinti ile karistirildigini söyleyerek, “Beyin omurilik sivisi burundan nezle tarzinda saydam bir sivi seklinde atilir. Bu nedenle birçok hastamiz alerjik sikayet diye doktor doktor dolasir. Oysa birçok komplikasyona neden olabileceginden beyin omurilik sivisi kaçaginin biran önce tespiti hayatidir. Örnegin beyin açik oldugundan en ufak bir mikrop menenjite sebep olabilir” uyarisinda bulundu.

Beyin omurilik sivi akintisinin bazen kendiliginden durabildigini ancak bunun iyilesme anlamina gelmeyecegini ifade eden Prof. Dr. Erisir, “1 hafta, 10 gün veya 1 ay kadar hiç akinti olmayabilir. Ancak bu tam anlamiyla iyilesme demek degildir. Hala beyine giden bir mikrop enfeksiyona neden olabilir” dedi.

Uzm. Dr. Hüsnü Kosucu: “Burundan damlayan berrak sivi veya genizde tuzlu su tadi beyin omurilik sivisi kaçaginin habercisi olabilir”

Beyin omurilik sivisi kaçagi ameliyatlari Kulak Burun Bogaz Bas ve Boyun Cerrahisi ile Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dallari tarafindan birlikte gerçeklestiriliyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dali uzmani Dr. Hüsnü Kosucu ise beyin omurilik sivisi ile ilgili, “Beyinde üretilip, tüm beyin ve omurilik yüzeyinde devir daim eden beyin omurilik sivisinin disariya kaçisi beyin zari ile engellenmistir. Ender olarak, zardaki yirtik veya defekt nedeniyle beyin omurilik sivisi disariya sizabilmektedir. Sizinti en çok burunda görülmektedir” ifadesini kullandi. Beyin omurilik sivisi kaçagi kendini burundan damlayan berrak sivi veya genizde tuzlu su tadi ile belli ediyor. Bu bulgular pek önemli gözükmese de menenjit ve beyin iltihaplarinin gelismesine neden olabiliyor. Menenjit ise hafif sakatliktan koaya kadar varan ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.

Artik tedavisi çok daha kolay

Beyin omurilik kaçagina neden olan beyin zari yirtiklari, önceleri kafa tabaninin açilmasi ve yama konmasi seklinde büyük bir ameliyatla tedavi ediliyordu. Ancak günümüzde tedavi teknolojinin de ilerlemesiyle burundan daha kolay ve daha az komplikasyonla gerçeklestirilebiliyor. Alerjik burun akintisi ile karsi karsiya oldugunu düsünerek Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’ne basvuran Zehra Ecersoy da bu yöntemle sagligina kavusan hastalardan.

Geçirdigi travma sonrasi burnundan sivi gelmeye baslayan Zehra Ecersoy, ilk baslarda alerjik bir durumla karsi karsiya kaldigini düsünüyor. Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’ne basvurmasiyla yasadigi burun akintisinin sebebinin boyun omurilik sivisi kaçagi oldugu ortaya çikiyor. Prof. Dr. Ferhat Erisir, sivi kaçagi iki kez durdugu için Zehra Ecersoy’un ameliyatini ertelediklerini ancak, akintinin tekrar baslamasi üzerine ameliyat karari alarak hastayi sagligina kavusturduklarini söylüyor.

Sagligina kavusan Zehra Ecersoy ise duygularini “Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi’nde gördügüm tedavi ile sagligima kavustum, çok mutluyum. Doktorlarim sayesinde yasiyorum. Hastanede çok iyi bir bakim gördüm. Bugün tüm sikayetlerim sona ermis durumda ve kendimi gayet iyi hissediyorum” sözleriyle ifade eti.
Kaynak: İHA