Gidadaki Fahis Artis Hazir Yemek Sektörünü Zorluyor

Bursa Yemek Sanayicileri Dernegi (BUYSAD), temmuz ayi tencere enflasyonunu açikladi. Dernek Baskani Coskun Dönmez, temmuz ayinda gida fiyatlarinin yüzde 3.18 oraninda arttigini, böylece gidada 7 aylik artisin yüzde 20,18’i buldugunu duyurdu. Genel enflasyonla gida enflasyonu arasindaki fark sebebiyle hazir yemek sektöründe faaliyet gösteren firmalarin kâr edemez hâle geldigine dikkat çeken Baskan Dönmez, “Bununla da kalmayacak. Iflâslarin baslamasindan korkmaya basladik. Düsük kârlarla çalisan sektörümüzde hammadde fiyatlarinin sürekli artmasi sürdürülebilir bir durum degil. Artik daha kisa zaman dilimlerinde fiyat güncellemeleri yapmak durumundayiz” dedi.

Gidadaki Fahis Artis Hazir Yemek Sektörünü Zorluyor
Gida fiyatlarinda yasanan sürekli artisin hazir yemek sektöründe yol açtigi olumsuz etkilere dikkat çeken Coskun Dönmez temel hammaddesi gida olan hazir yemek ve catering sektöründe kâr marjinin yüzde 6’lara kadar geriledigini belirtti.

Bu durumun sürdürülebilir olmadigina deginen Coskun Dönmez, “Fiyat artislarina yetisemez hâle geldik. Genel enflasyon ile gida enflasyonunun örtüsmedigini müsterilerimizin bir kismi farkindalar ve genellikle anlayisli davraniyorlar. Ancak bazi firmalar ise sektörümüzün rekabetçi zaafinda faydalanip sabit fiyat ile yemek almak istiyorlar. Bu ise hazir yemek sektöründeki isletmeleri kârsizliga hatta iflâsin esigine sürüklüyor” ifadelerini kullandi.

Coskun Dönmez, birkaç yil öncesine kadar yilda bir kez fiyat güncellediklerini, son yillarda gida fiyatlarinda bas gösteren hizli artis ile bu sürenin 6 aya çekildigini, simdi ise daha da asagi çekilmesi gerektigini savundu. BUYSAD Baskani Dönmez sunlari söyledi:

“Son zamlar ile 4 kap yemekten olusan ham mönü maliyetimiz 12,00 TL’yi buldu. Bunun üzerine salata-bar, yogurt, ekmek, personel ve akaryakit gibi maliyetleri de eklendigimizde menü maliyetlerimiz 16,00 / 18,00 TL’yi bulabiliyor. Bu durumda satis fiyatlarimizin 18,00 / 20,00 TL’ye çikiyor. Bizim maliyetlerimizin yüzde 50’sini ham gida olusturuyor. Bunu ucuzlatmamiz imkânsiz. Malum elektrik, dogalgaz ve akaryakit fiyatlari da yükseldi. Kâr marjlarimizin yüzde 6-8 oldugu sektörümüzde bunu müsterilerimizin anlamasini isteriz. Ama bu durum sürdürülebilir degil. Kârsiz isletmeler yatirim yapamaz. Yatirim yapamayan isletme ise ayakta kalamaz. Unutulmasin ki, sektörde yasanacak olumsuzluklardan herkes zarar görür.”

Coskun Dönmez, degerlendirmesinde küresel nedenler ve Türkiye’nin kendi sartlarina bagli olarak yasanan gida enflasyonun, yaz aylarinda bile hiz kesmemesinin endise verici oldugunu vurguladi. Normalde tarlalarda hasat baslayan yaz aylarinda yas sebze ve meyve fiyatlarindaki gerileme beklendigini kaydeden Baskan Dönmez, “Maalesef bu olmadi. Kuraklik sebebiyle mahsûl kitligi oldugu için normalde temmuz ayinda eksi çikmasi beklenen gida enflasyonu yüzde 3’ün de üzerine çikti. Iklim sartlarindaki olumsuzluga bagli yeterli üretimin olmamasi, yanlis ithalat politikalari, hayvancilik ve ziraî faaliyetlerdeki plânsizlik gibi bir dizi kisir döngünün içindeyiz. Tarim ve Orman Bakanligi’nin bu meseleye acilen çare bulmasini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA