Disisleri Bakani Çavusoglu, Orman Yanginlarindan Etkilenenlere Destek Ödemelerinin Basladigini Söyledi

'(Vatandaslarimiza yarindan itibaren (31 Temmuz) ödemeler baslayacak. Hatta bugün de basladi' 'Ukrayna'dan, Cumhurbaskanimizin da (Ukrayna Devlet Baskani Vladimir) Zelensky ile görüsmesiyle beraber, 3 tane daha uçak geldi' 'Su ana kadar bu yapilan çalismalar çerçevesinde somut olarak 'Su ormani su bölgeyi su yakti ya da bunlar yakti' diyecek somut bir bilgi, bulgu yok' 'Sorusturmalar neticesinde ortaya somut bir sey çikmadan 'Söyle oldu, böyle oldu' varsayimi üzerine bizim yanlis bilgi vermemiz dogru olmaz'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Antalya'da su ana kadar 42 mahallenin orman yanginlarindan etkilendigini, 27 mahallenin tahliye edildigini vurgulayarak, çesitli kurumlardan saglanan yaklasik 30 milyon liralik destegin vatandaslara ödenmeye basladigini bildirdi.

Çavusoglu, Türkiye'deki yanginlarla ilgili son durumun degerlendirilmesi için Antalya'da düzenlenen koordinasyon toplantisina katiliminin ardindan A Haber canli yayinina katildi.

Yanginin bazi bölgelerde kontrol altina alindigini ancak rüzgar nedeniyle yönünün sürekli degistigini belirten Çavusoglu, "Manavgat'in belli bölgelerinde, su anda özellikle kuzey kisminda yangin devam ediyor. Diger taraftan, Akseki'de bir yangin var, o da devam ediyor. Gündogmus'ta baslayan bir yangin, rüzgarin kuzeybatiya dogru olmasindan dolayi, bugün helikopterle de orayi gezdik, Alanya sinirina dogru geldigini görüyoruz." diye konustu.

Çavusoglu, 3 uçagin bölgeye yönlendirilecegini belirterek, bölgede yanginla mücadelede son durumun bir önceki güne göre daha iyi oldugunu söyledi.

- Antalya'da 42 mahalle yangindan etkilendi

Bakan Çavusoglu, Antalya'da su ana kadar 42 mahallenin yangindan etkilendigini, 27 mahallenin tahliye edildigini ve 15 mahallenin de yanginda kismen zarar gördügünü belirtti.

Bir yandan bölgede hasar tespiti yapilirken diger yandan vatandaslara hizmet verilmeye de baslandigini söyleyen Çavusoglu, "42 bin civarindaki aboneye elektrik verilemiyordu. Bu, 802 trafo ediyor. Bu aksam itibariyla bu, 188 trafoya düstü. Bu gece itibariyla 120'nin altina düsecek." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanliginin 10 milyon liralik destekte bulunacagini duyurdugunu, devletin çesitli kurumlarindan toplam 30 milyon lira civarinda destek geldigini anlatan Çavusoglu, "Vatandaslarimiza yarindan itibaren (31 Temmuz) ödemeler baslayacak. Hatta bugün de basladi." dedi.

Çavusoglu, acil ihtiyaçlar karsilandiktan sonra, yapilan hasar tespitinin ardindan vatandaslarin tüm ihtiyaçlarina yönelik destegin devam edecegini söyledi.

- "Birçok disisleri bakani ariyor, her yerden mesaj atanlar var"

Yurt disindan da Türkiye'ye yardim göndermek isteyenler oldugunu dile getiren Çavusoglu, "Azerbaycan'dan 102 kisi geliyor, bugün geldi. Onlar helikopter dahil bazi araç gereç de göndermek istediler ama onlar kara yoluyla gelecek, tesekkür ettik." diye konustu.

Çavusoglu, Bosna Hersek Disisleri Bakani Bisera Turkovic'in de kendisini aradigini belirterek, söyle devam etti:

"Yanlis hatirlamiyorsam 140 yangin söndürme uzmani göndermek istiyoruz dedi, tesekkür ettik kendilerine. Ukrayna'dan, Cumhurbaskanimizin da (Ukrayna Devlet Baskani Vladimir) Zelensky ile görüsmesiyle beraber, 3 tane daha uçak geldi. Biraz önce (Avrupa Birligi Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep) Borrell aradi. Birçok disisleri bakani ariyor, her yerden mesaj atanlar var."

- "Somut bir sey çikmadan yanlis bilgi vermemiz dogru olmaz"

Yanginlara iliskin kapsamli sorusturmanin devam ettigini ve konuya iliskin gözaltilarin oldugunu söyleyen Çavusoglu, "Degisik, farkli kisilerin gözaltina alindigini sizler de biliyorsunuz. Ama su ana kadar bu yapilan çalismalar çerçevesinde somut olarak 'Su ormani, su bölgeyi su yakti ya da bunlar yakti' diyecek somut bir bilgi, bulgu yok." diye konustu.

Çavusoglu, çalismalarin devam ettiginin altini çizerek, sunlari kaydetti:

"Dogal olarak süpheler var. Manavgat'ta ayni anda 4 yerde yanginin ayni anda baslamasi dogal bir sey degil. Türkiye'nin ayni anda birçok sehrinde bu kadar yanginin baslamasi da dogal karsilanmiyor. Halkimizin da süpheleri var, bizim de var. Ama bu sorusturmalar neticesinde ortaya somut bir sey çikmadan 'Söyle oldu, böyle oldu' varsayimi üzerine bizim yanlis bilgi vermemiz dogru olmaz."

- "Siyasi saikle ve birikimle söz söyleyen de oldu. Bu da dogal"

Çavusoglu, dün kendisine bir telefon geldigini, bir mahallede vatandaslarin toplandigini ve süpheli üç kisinin bulundugunu aktardi.

Vatandaslarin bu süphelileri polis ve jandarmanin elinden alip linç etmek istedigini söyleyen Çavusoglu, bu davranisin Antalya'nin kültüründe olmadiginin altini çizerek, "Polisini, askerini, jandarmasini tüm milletimiz sever. Antalyali hemserilerimiz daha fazla sever." diye konustu.

Çavusoglu, olay yerine vardiklarinda çok gergin bir ortam oldugunu vurgulayarak, buna ragmen buraya gittigini belirtti.

Oradaki süphelileri kurtarmaya gelindigi düsüncesi ile tepki gösterenlerin oldugunu ifade eden Çavusoglu, "3 süpheli sahsin disinda siyasi saikle ve birikimle söz söyleyen de oldu. Bu da dogaldir." degerlendirmesinde bulundu.

Çavusoglu, o gergin ortama ragmen vatandaslarin arasina girdigini ve yapilanin yanlis oldugunu ifade ettigini belirtti.

Yasanan olaylar sebebiyle süpheli duruma düsen 3 kisi için PKK'li denilmesinin dogru olmadigini dile getiren Çavusoglu, "PKK'li olup olmadigini bilmeden söylemek dogru degil." diye konustu.

Çavusoglu, olaylarda ön planda olan kisilerle görüstüklerini ve onlari yumusattiklarini vurgulayarak, "Daha sonra digerlerinin sakinlestirilmesi konusunda bana yardim ettiler." dedi.

O kisilere de tesekkür ettigini belirten Çavusoglu, sunlari kaydetti:

"Toplumsal psikolojiyi bildigimiz için bu tür ortamlarda böyle seyler olabilir. Bunu da anlayisla karsilamak lazim. Ben o vatandaslarimizin dogrudan içine girdim ve sohbet ettim, anlattim. 'Devletin polisine, askerine güvenmeliyiz.' dedim. Güvenlik güçlerimiz geregini yapti ve o 3 sahis su anda gözaltinda. Sorusturma devam ediyor. Isteyenler de mahkemeye gelsin suçlama nedir görsünler. Ortada bir süphe varsa görmek vatandasimizin hakkidir."

Disisleri Bakani ve hemserileri olarak görevlerinin vatandaslari sakinlestirmek oldugunu aktaran Çavusoglu, basta gerginlik olsa da olayi tatliya bagladiklarini ve sagduyunun hakim oldugunu ifade etti.

Çavusoglu, bu tür tahriklerin çok olacagina dikkati çekerek, vatandaslarin devletin güvenlik güçlerine güvenmelerini istedi.

Bu tür provokasyonlarin amacinin milleti birbirine düsürmek oldugunu vurgulayan Çavusoglu, "Bu tuzaklara düsmeyelim." dedi.

Çavusoglu, eger bir kundaklama, terör saldirisi varsa bunun sorumlularini bulacaklarinin ve geregini yapacaklarinin altini çizerek, "Diger afetlerde her zaman oldugu gibi vatandaslarimizin gördügü tüm zararlari karsilamak bizim boynumuzun borcudur." degerlendirmesinde bulundu.

- "Kiliçdaroglu iyi niyetli olsaydi çalismalar hakkinda bilgi alirdi"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun yanginlara iliskin sözlerine elestiri yönelten Çavusoglu, "Sayin Kiliçdaroglu devlet adami olsaydi gerçek anlamda iyi niyetle buraya gelmis olsaydi öncelikle gelip bu koordinasyon merkezinde 4 tane bakan var bizlerle görüsüp çalismalar hakkinda bilgi alirdi." dedi.

Çavusoglu, THK'nin uçaklarinin kullanilmamasinda bir kötü niyet bulunmadigini ve bahsi geçen uçaklarin kullanilamaz durumda oldugunu belirtti.

Yangina iliskin Antalya Büyüksehir Belediyesinin de evleri söndürme gibi görevleri oldugunu ve bunu basaramadigi halde bir suçlamada bulunmadiklarini vurgulayan Çavusoglu, ciddi bir afetle karsilasildigini, her yerden yangin geldigini ve Büyüksehirin de yetisemedigini ifade etti.

Çavusoglu, CHP lideri Kiliçdaroglu'nun mantalitesinin ve olaya bakisinin iyi niyetli olmadiginin altini çizdi.

Bu yangindan ders alindigini aktaran Çavusoglu, "(Bundan sonra yeni bir anlayisla bu tür afetlere hazirlanmamiz gerekiyor. Sunun da yapilmasi gerekiyor) deseydi Sayin Genel Baskan tesekkür ederdik. 'Haklisiniz' da derdik." diye konustu.

Çavusoglu, devletin tüm imkanlari seferber ettigi bir ortamda Kiliçdaroglu'nun koordinasyon merkezi ile görüsmeden ideolojik toplantilar yapmasinin kötü niyetli oldugunun göstergesi oldugunu dile getirdi.

"Hep beraber bu ormanlar da bizim, bu sehirler de bizim. Kim yönetirse yönetsin bu ülke, bu millet bizim. Böylesi günlerde birlik ve beraberlik içinde olmamiz lazim." diyen Çavusoglu, yerelde bu birlikteligin kuruldugunu fakat Kiliçdaroglu'nun birlik ve beraberligi bozdugunu aktardi.

Çavusoglu, yardim konusuna iliskin de yardim yapma arzusunu iletenlere bir adres olmasi için yönlendirme yaptiklarini ve bu durumun 'yardimlara ihtiyaç var' manasina gelmedigini ifade etti.

Bölgede yapilacak çalismalara iliskin bilgiler paylasan Çavusoglu, vatandaslara yapilacak yardimlarin koordine edilecegini ve dogru sekilde sürecin islemesinin saglanacagini belirtti.

Çavusoglu, diger kurumlarin da içinde bulundugu koordinasyon birimlerinin görevlerinin netlestirildigini ve kendilerinin de vatandaslari ziyaret edecegini, bu koordinasyon sürecine katilacaklarini aktararak, "Birinci önceligimiz yanginin tamamen kontrol altina alinmasi." diye konustu.

Kaynak: AA