Devlet Sanatçisi Nedret Güvenç Hayatini Kaybetti

Yesilçam'in usta oyuncularindan Nedret Güvenç, 91 yasinda vefat etti.

Kültür ve Turizm Bakanligi, Güvenç'in vefatinin ardindan "Tiyatro ve sinemamizin duayenlerinden Nedret Güvenç'in vefatini üzüntüyle ögrendik. Merhumeye Allah'tan rahmet, ailesine, yakinlarina ve tüm sanat camiamiza bassagligi diliyoruz." mesajini sosyal medya hesaplarindan paylasti.

Film Sanayi ve Tüm Sanatçilari Güçlendirme Vakfindan (FILM-SAN) yapilan açiklamada, "Türk tiyatrosunun ve sinemasinin usta oyuncularindan Nedret Güvenç'i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine bassagligi diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Istanbul Sehir Tiyatrolari da sosyal medya hesabindan "Tiyatromuzun, Türk tiyatrosu ve sinemasinin duayen isimlerinden Nedret Güvenç'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yasiyoruz. Ailesinin, dostlarinin ve tüm tiyatro camiasinin basi sag olsun." açiklamasini yapti.

- Nedret Güvenç'in öz geçmisi

Izmir'de 5 Eylül 1930'da dünyaya gelen usta oyuncu, ilk ve ortaögrenimini Izmir'de tamamladiktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarinda san ve piyano bölümlerini bitirdi.

Ilk olarak Izmir Sehir Tiyatrosu'nda 1948'de "Kadinlar Terzihanesi" isimli oyunla sahneye çikan Güvenç, Izmir Sehir Tiyatrolari 1950 yilinda kapatilinca Istanbul'a tasindi ve Istanbul Sehir Tiyatrolari'na katildi.

Nedret Güvenç, 1950'de de "Yüzbasi Tahsin" fil­miyle sinemaya adim atti. Sanat hayati boyunca 300'den fazla filmde rol alan ünlü oyuncu, bir­çok yabanci filmin seslendirmesinde de çalisti.

1959-1960 yillari arasinda Ankara Devlet Tiyatrosunda da konuk oyuncu olarak sahneye çikan sanatçi, sonrasinda tekrar Istanbul'a döndü. 1974'te "En Büyük Kumar", daha sonra "Bernarda Alba'nin Evi" oyununun yönetmenligini üstlendi.

Güvenç, 1995'te Istanbul Sehir Tiyatrolarindan emekli olduktan sonra "Tiyatro Istanbul" bünyesine katildi. Sayisiz tiyatro oyununda da basrol oynayan ve bu dalda pek çok ödül alan Güvenç'e 1998 yilinda Kültür ve Turizm Bakanliginca "Devlet Sanatçisi" unvani verildi.

Ayrica Türkiye'nin 2009 Dünya Tiyatro Günü bildirisini Nedret Güvenç yazdi.

Kaynak: AA