Damizlik Koyun, Keçi Birliginden Çiftçilere 'Vergi' Müjdesi

Türkiye Damizlik Koyun, Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, çiftçilere verilen desteklerden alinan verginin Danistay karariyla kaldirildigini bildirdi. “Hibenin vergisi olmaz” diyen Çelik, Danistay 3. Dairesi’nin bu uygulamayi iptal ettigini ifade ederek, “3 milyon çiftçiyi yakindan ilgilendiren Danistay’in bu karariyla stopaj vergisinin kaldirilmasi çiftçimiz ve yetistiricilerimiz için sevindirici oldu” dedi.

Damizlik Koyun, Keçi Birliginden Çiftçilere 'Vergi' Müjdesi
TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik, Nigde’de yetistiricilerle bulustu. Nigde Damizlik Koyun, Keçi Yetistiricileri Birligi’nin Olagan Genel Kurulu’na katilan Çelik, burada yaptigi konusmasinda çiftçilere verilen devlet desteginden alinan stopaj vergisine degindi. Hibelerden alinan vergilerin yasal olmadigini ve uzun süredir bu uygulamanin sona erdirilmesini her platformda dile getirdiklerini belirten Çelik, mutlu sona ulastiklarini söyledi.

Çelik, “Arkadaslar sizin aldiginiz desteklerden hayvansal ve bitkisel üretime yönelik yüzde 2 ile yüzde 4 stopaj vergisi aliniyordu. Bu bir gelir degildir, bu bir hibe destegidir. Bunun stopaji olmaz dedik. Zaman zaman da her platformda yapilan bu kesintilerin yasal olmadigini israrla dile getirdik. Bu gerçekten de yasalara aykiri bir durumdu. Bu stopaj vergisinin ivedilikle kaldirilmasini defalarca anlattik. Bu konuda Danistay 3. Dairesi bizi sevindiren önemli bir karara imza atti. Uzun süredir takip ettigimiz ve her seferinde gündeme getirdigimiz bu konuda Danistay, aldigi kararla desteklerden stopaj vergisi alinmasini iptal etti. 3 milyon çiftçiyi yakindan ilgilendiren Danistay’in bu karariyla stopaj vergisinin kaldirilmasi sevindirici oldu. Bu kararla kesilen vergiler de yetistiricilerimizin cebinde kalmis oldu. Yetistiricilerimizin faydasina olacak bu karar hayirli olsun” diye konustu.



"Zorunlu tarim BAG-KUR sigortasi istege bagli olsun"

Genel Baskan Nihat Çelik, Danistay’in bu karariyla rahatlayan çiftçilerin zorunlu tarim BAG-KUR sigortasindan da kurtarilmasini istedi. ÇKS kaydi olan çiftçinin otomatik olarak zorunlu tarim BAG-KUR sigortalisi oldugunu ifade eden Çelik, “Bu durum çiftçimizi zor durumda birakiyor. Tarim BAG-KUR sigortasinin zorunlu olmasi ve primlerinin de yüksek olmasi nedeniyle ödeme imkani olmayan çiftçilerimiz, çiftçilik yapmaktan vazgeçiyor. Bunun önüne geçebilmek için bu tarim BAG-KUR sigortasi zorunlu olmaktan çikarilmali ve istege bagli hale getirilmeli. Istege bagli hale getirilecek tarim BAG-KUR sigortasinin primleri de çiftçilerin ödeme güçleri dogrultusunda olmali’’ ifadelerini kullandi.

"Çoban istihdami, sürü büyütme ve yenileme destekleri ödenmeye basladi"

Genel Baskan Nihat Çelik, sürü büyütme ve yenileme destekleri ile çoban istihdami desteklerinin yetistiricilerin hesaplarina yatirilmaya baslanildigini bildirdi. Çelik, çoban istihdam destekleri hariç sürü büyütme ve yenileme destek ödemelerinin, Çelik, çoban istihdam destegi ile Sürü büyütme, yenileme destegi olarak 80 ilde 85 bin 482 Yetistiriciye 252 milyon lira ödeme yapildigini söyledi.

Baskan Çelik, “Çiftçilerimizin zor durumda oldugunu gören Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Dr. Bekir Pakdemirli’nin, bu desteklerin hemen ödenmesini saglamasi tüm yetistiricilerimizi memnun etmistir. Bizde bu projede en büyük katkilari olan basta Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan olmak üzere Tarim ve Orman Bakanimiz Bekir Pakdemirli’ye Merkez Birligimiz ve Il Birliklerimiz ile 270 bin yetistiricimiz adina tesekkür eder saygilarimizi sunariz” dedi.



TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik, ülkemizde yasanan orman yanginlari ile sel felaketinden dolayi büyük üzüntü yasadiklarini da dile getirdi. Yanginlardan ve sel felaketinden zarar gören çiftçilerin yaralarinin sarilmasi konusunda göreve hazir olduklarini belirten Çelik, “Ülkemizin birçok ilinde çikan orman yanginlariyla sel felaketi yüregimizi daglamistir. Sel ve yanginlarda yetistiricilerimizin küçükbas hayvanlari telef olmustur. Onlarin hayvanlari zarar görürken biz burada seyirci kalamayiz. Tarim ve Orman Bakanimiz Sayin Dr. Bekir Pakdemirli’den gelecek talimat dogrultusunda her türlü göreve haziriz. Sayin Bakanimizin talimatlarini emir kabul ederek bu yaraya merhem olmak amaciyla Bakanligimizca yapilacak olan çalismada Merkez Birligimiz ve Il Birliklerimizle beraber görev almaya hazir oldugumuzu burada huzurlarinizda belirtmek istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA