CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, Marmaris Koordinasyon Merkezi'nde Konustu Açiklamasi

'Türkiye'nin çözülmeyecek hiçbir sorunu yoktur, tüm sorunlari çözebiliriz ama akilci politikalarla. Elin oglu çözüyor da biz niye çözemeyecegiz' 'Nerede bir sorunla karsilassa bir belediye baskanimiz, büyük bir is birligi, dayanisma içinde belediye baskanlarimiz bir araya geliyor. Sorunun çözümüne katkida bulunuyorlar'

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Türkiye'nin çözülmeyecek hiçbir sorunu olmadigini, tüm sorunlarin akilci politikalarla çözülebilecegini belirterek, "Elin oglu çözüyor da biz niye çözemeyecegiz?" dedi.

Antalya'nin Manavgat ilçesindeki incelemelerinin ardindan Mugla'ya gelen Kiliçdaroglu, Büyüksehir Belediyesi Marmaris Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti, orman yangini söndürme çalismalariyla ilgili brifing aldi.

Kiliçdaroglu, burada yaptigi açiklamada, yanginin çiktigi andan itibaren gözlerine uyku girmedigini, sorunu çözmek zorunda oldugunu, Marmaris'e karsi sorumlugu bulundugunu söyledi.

Mugla Büyüksehir Belediye Baskani Osman Gürün'ün de çabalarini sürdürdügünü anlatan Kiliçdaroglu, sunlari kaydetti:

"Bir baska gerçegimiz daha ortaya çikti. Onu da bütün Türkiye'nin bilmesini isterim. Nerede bir sorunla karsilassa bir belediye baskanimiz, büyük bir is birligi, dayanisma içinde belediye baskanlarimiz bir araya geliyor. Sorunun çözümüne katkida bulunuyorlar. Bu konuda CHP'nin Genel Baskani olarak benim talimat vermem söz konusu degil. Çünkü bizim belediye baskanlarimiz liyakatlidir, bilgilidir, birikimlidir, sorunu görür ve soruna kilitlenir, nasil çözülecegi konusunda çaba harcar. Ben sadece yangin çiktigi saatten bu yana belediye baskanlarimizi ariyorum, durum hakkinda bilgi istiyorum. Bu, sunu gösteriyor. Gerçekten var olan sistem siyasal iktidarin merkezden olayi yönetmesini mümkün kilmiyor. Çünkü talimat bekliyorlar. Bir kisiden talimat gelecek ki sorunlar çözülsün. Eger bir ülkenin yönetimini bir kisinin talimatina baglarsaniz, bu sorun çözülmez."

Kiliçdaroglu, liyakatli, bilgili, soruna odaklanan ve sorunu çözecek insanlarin kamu yönetiminde görev almasi gerektigini belirtti.

Belediye baskanlarinin bu felsefeyle hareket ederek sorunlara kilitlenmeye çalistigini vurgulayan Kiliçdaroglu, Mugla Büyüksehir Belediyesinin orman yanginlariyla ilgili yaptigi çalistayin kitapçigini göstererek, çalistaylarin önemine isaret etti.

- "Yanginlari hepimiz büyük bir hüzünle izliyoruz"

Orman yanginlarinin yeni karsilasilan bir durum olmadigini anlatan Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Kendimi bildim bileli belirli dönemlerde hatta yaz aylarinda giderek siklasan orman yanginlarimiz olur. Bir iktidarin yapmasi gereken nedir? Orman yanginlari her yil oluyorsa ve bizim cigerlerimiz yaniyorsa bununla ilgili çözümler üretmektir. Kim yapacak bunu, elbette ülkeyi yöneten siyasi otorite yapacak. O siyasi otorite bu görevi yapmiyor. Bu görevi Büyüksehir Belediye Baskanimiz yapiyor, 'Ormanlarimizi korumak görev degil, sorumluluktur, orman yanginlari çalistayi' yapiyor. Siz hiç Tarim ve Orman Bakanliginin orman yanginlarini önlemek için bir çalistay yaptigini duydunuz mu? Bir önlem alinmasi gerektigini duydunuz mu? Bu önlemin nasil olmasi gerektigini duydunuz mu? Yapmiyorlar, yangin çiktiktan sonra sanki yeni bir olay olmus ve 'Biz bu yeni olay karsisinda nasil önlem alabiliriz?' diye düsünüyorlar. Her yil tekrarlanan olaylar. Yangin var evet, ormanlar yaniyor, ormanlardaki diger canlilar yaniyor evet. Hepimiz büyük bir hüzünle izliyoruz. Belediye baskanlarimizin gözüne uyku girmiyor ama yeterli ekipman yok. Iktidar sahiplerinin söylemleri birbiriyle çelisiyor. Birisi diyor 'Uçagimiz yok.', öbürü diyor 'Yangin söndürecek uçak bizim envanterimizde yok.' Bir baskasi çikiyor, 'Uçagimiz var ama yetersiz.' Ne yaptiklarini bilmiyorlar. Dolayisiyla var olan sorunun çözümü sistemin degisikligine baglidir. Sistemi degistirecegiz, bu anlayisi da degistirecegiz. Liyakatli insanlarin ülkeyi yönetmesi için elimizden gelen her türlü çabayi gösterecegiz. Ben gösteriyorum. Bu ülkede yasayan herkesin tek tek ayni çabayi göstermesini isterim."

Kiliçdaroglu, 2002'de Türkiye'de 176 ayri yerde yangin oldugunu, THK'nin uçaklari sayesinde çogu kisinin haberi olmadan yanginlarin söndürüldügünü söyledi.

Eskiden kesif uçaklarinin oldugunu belirten Kiliçdaroglu, "Simdi yedi, sekiz, on yerde yangin çikti. Günlerdir devam ediyor. Bir bakan gidiyor, bir bakan geliyor. Bakanlarin gidip gelmesiyle bu sorun çözülmez ki. Bu sorun akilci politikalarla yönetilerek çözülür." dedi.

Kimsenin karamsar olmasini istemedigini belirten Kiliçdaroglu, "Türkiye'nin çözülmeyecek hiçbir sorunu yoktur, tüm sorunlari çözebiliriz ama akilci politikalarla. Elin oglu çözüyor da biz niye çözemeyecegiz? Bu yangin sadece bizde olmuyor, Yunanistan'da, Ispanya'da, Amerika'da, her yerde oluyor. Ama biz iktidar sahiplerine bakiyoruz, 'Yeni bir orman yangini çikti yeniden acaba nasil söndürebiliriz?' diye arayis içindeler. Bu Türkiye'nin gerçeklerinden siyasi iktidarin büyük ölçüde koptugunu gösteriyor. Çoklu organ yetmezligiyle karsi karsiya olan bir siyasi iktidar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni saglikli yönetemez ve yönetemiyor." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA