Cezayir, Hedasi Baraji Krizinin Taraflarina Liderler Düzeyinde Dogrudan Ortak Toplanti Çagrisi Yapti

Cezayir, Sudan, Misir ve Etiyopya arasinda siyasi krize yol açan Hedasi Baraji dosyasi üzerindeki anlasmazligi çözmek için üç ülkenin liderleri arasinda dogrudan toplanti düzenlenmesini kapsayan bir girisimde bulundu.

Sudan resmi haber ajansi SUNA'nin haberine göre Cezayir Disisleri ve Yurtdisi Ulusal Toplum Bakani Ramtan Lamamra, Etiyopya'dan sonra geldigi Sudan'in baskenti Hartum'da, sirasiyla Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi, Basbakan Abdullah Hamduk ve Egemenlik Konseyi Baskani Abdulfettah el-Burhan ile iki ülke arasindaki ekonomik, siyasi ve diplomatik iliskileri ve Etiyopya'nin Nil Nehri üzerinde insa ettigi Hedasi Baraji krizini görüstü.

Sudan Disisleri Bakani Mehdi, görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda, Sudan hükümetinin, üç ülke arasinda Hedasi Baraji konusundaki farkliliklari çözüme kavusturmak için dogrudan bir toplanti çagrisinda bulunan Cezayir girisimini memnuniyetle karsiladigini belirtti.

Cezayir girisiminin 2015 yilinda Hartum'da ilgili ülkeler arasinda imzalanan Ilkeler Bildirgesi'nin 10. maddesine uygun oldugunu söyleyen bakan Mehdi, görüsmede iki ülke arasindaki ikili iliskilerin ayrintili olarak ele alindigini ve bu iliskilerin gelistirilmesi gerektigini dile getirdi.

Bakan Mehdi, toplantida Libya'da güvenlik, baris ve istikrarin saglanmasi için is birligi konularin da ele alindigini sözlerine ekledi.

Cezayir Disisleri Bakani Ramtan Lamamra ise iki kardes ülke arasinda yillardir süren ikili iliskilerin degerlendirildigini ve mevcut zorluklara odaklanan görüsmelerinin devam ettigini söyledi.

Lamamra, iki ülke arasindaki iliskilerin gelistirilmesi hususunda mutabik kalindigini ifade etti.

Diger taraftan Cezayir Disisleri Bakani Lamamra'nin Basbakan Hamduk ile görüsmesinde, tarim alaninda entegrasyon ve tecrübe paylasimi dahil olmak üzere çesitli alanlarda iki ülke arasindaki iliskilerin güçlendirilmesi ve bölgesel sorunlarin çözümleri ele alindi.

Lamamra, Sudan Basbakani Hamduk'u iki ülke arasinda çesitli alanlardaki is birligi konularini tartismak için Cezayir'e davet etti.

Lamamra, Hartum'dan sonra Kahire'ye hareket etti.

Kaynak: AA