Bu Karisim Bagirsaklarda Dengeyi Saglayarak Onlarca Hastaliga Karsi Koruyor

Düzce Üniversitesi ve Ari Mucizesi Akademisi tarafindan yapilan arastirmalarda, kudret narinin bakteriler ve küfler gibi mikroplarin varligini azaltma gücüne sahip olan antimikrobiyal kaynagi oldugu belirlendi. Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Merkezi Müdür Yardimcisi Mikrobiyolog Dr. Nisa Sipahi, “Kudret narinin laboratuvarlarda yapilan çalismalarda iyi bir antimikrobiyal oldugu tespit edilmistir” dedi.

Bu Karisim Bagirsaklarda Dengeyi Saglayarak Onlarca Hastaliga Karsi Koruyor
Halk arasinda aci kavun, aci salatalik ve aci kabak olarak bilinen kudret nari, Düzce Üniversitesi ve Ari Mucizesi tarafindan yapilan arastirmalarda birçok hastaliga faydali görüldügü belirlendi. Ari Mucizesi Akademisi tarafindan yapilan çalismalarda, ‘Kudret Nari’nin bakteriler ve küfler gibi mikroplarin varligini azaltma gücüne sahip olan antimikrobiyal kaynagi oldugu tespit edildi. Son yillarda yapilan bilimsel çalismalarda obezite, diyabet, seker, tansiyon, majör depresyon, akut bagirsak hastaligi, iritabl bagirsak sendromu, kolit, kolon kanseri ile bile iliskilendirilen bagirsaklardaki bakteri maya ve mantar türünün dengede tutulmasinda büyük katki sagladigi ortaya çikan ‘Kudret Nari’, bagirsaklarda yasayan yararli bakteriler için oldukça önemli bir besin kaynagi olma özelligi tasiyor.

Ari Mucizesi Akademisi kurucularindan Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Merkezi Müdür Yardimcisi Mikrobiyolog Dr. Nisa Sipahi, vücudun karsilastigi birçok soruna karsi faydasi bilimsel arastirmalarla kanitlanan kudret narinin hastaliga sebep olan birçok bakteri ve mantar türüne karsi antimikrobiyal özelligi bulundugunu ifade etti.



“Bu dengenin bozulmasi çesitli metabolizma hastaliklarini ve bagirsak hastaliklarini tetikleyebilir”

Bakteri ve mantarlarin bagirsaklarda çesitli hastaliklarin olusmasina sebep olabilecegini belirten Sipahi, “Insanlardaki intensinal sistem yani bagirsaklarimiz bir mikrobiyal topluluga ev sahipligi yapmaktadir. Bagirsaklarimizda yasayan bu mikrobiyal toplulukta birçok bakteri maya ve mantar türü bulunur. Bunlar kendi aralarinda bir denge halindedir. Bu dengenin bozulmasi çesitli metabolizma hastaliklarini ve bagirsak hastaliklarini tetikleyebilir. Son yillarda yapilan bilimsel çalismalarda obezite, diyabet, seker, tansiyon, majör depresyon, akut bagirsak hastaligi, iritabl bagirsak sendromu, kolit ve hatta kolon kanseri ile bile iliskilendirilmektedir. Özellikle de kolit bagirsak mikrobiyatasinin bagirsaklarimizda yasayan mikrobiyal toplulugun dengesini bozmakta ve kanseri tetikleyebilen yangisal bir bagirsak hastaligidir. Efektif bir tedavisi yani etkili bir tedavi yöntemi bulunmamaktadir. Nedenleri tam olarak bilinmese de genetik faktörlerle iliskilendirilmektedir. Bunun disinda vücuttaki bagisiklik sistemi genetik faktörler, çevresel faktörler, stres, beslenme ve vücuda disaridan giren hastalik yapici mikroplarla da iliskilendirilmektedir” dedi.



“Covid-19’da da bahsedilen stokin firtinasini baskilayacak proteinlerdir”

Kudret narinin bagirsaklarda yasayan mikrobiyal toplulugun dengesini korudugunu kaydeden Sipahi, “Mikrobiyotanin vücudumuzda söyle bir önemli durumu vardir. Bagisiklik sistemine destek olurlar. Bagirsaklarimiz onlarin yasam alani oldugu için hem disaridan oraya bir mikrobun yerlesmesine izin vermezler hem de sentezledikleri ürettikleri bazi moleküller ile bagisiklik sistemine destek olurlar. Örnegin vücudumuzda ki yararli bakterilerin sentezledigi bazi metobolitler proteinler vücuttaki immün sistemin asiri reaksiyon vermesine, özellikle Covid-19’da da bahsedilen stokin firtinasini baskilayacak proteinlerdir. Dolayisiyla da mikrobiyata sadece bagirsak sagligi için degil vücuttaki bir çok sistem hastaligina bir çok enfeksiyona karsi bizi korumakla yükümlüdür. Tabi ki tek faktör degildir. Vücutta ki bir çok hastaligin olusumu bir çok hastaligin önlenmesi ve tedavisi çok faktörlüdür. Bu faktörlerden birisi de bagirsaklarimizda yasayan mikrobiyal topluluktur. Dolayisi ile bagirsaklarimizda yasayan mikrobiyal toplulugun dengeli olmasi birçok hastaligin önlenmesinde bize yarar saglar” diye konustu.



“Birçok bakteri ve mantar türüne karsi antimikrobiyal özelligi bulunmaktadir”

Mikrobiyal toplulugunun dengede tutulmasi için yapilmasi gereken hususlarla ilgili bilgiler veren Sipahi, “Özellikle lifli, lif orani yüksek besinlerin tüketilmesi bu anlamda yardimci olacaktir. Kudret nari çok kuvvetli lif içerir ve bagirsaklarimizda yasayan yararli bakteriler için oldukça güzel bir besin kaynagidir. Bununla birlikte kudret narinin laboratuvarlarda yapilan çalismalarda iyi bir antimikrobiyal oldugu tespit edilmistir. Yani birçok hastalik yapan gram pozitif ve gram negatif bakteri dedigimiz birçok bakteri ve mantar türüne karsi antimikrobiyal özelligi bulunmaktadir. Bununla birlikte kudret nari iyi de bir yara iyilestirici özellige sahiptir. Yapilan bilimsel çalismalarda birçok doku tipinde yara iyilesmesi yaranin kapanmasi hücrelerin tekrar çogalmasi ve dokunun eski haline gelmesinde oldukça iyi bir role sahip oldugu tespit edilmistir. Dolayisi ile de mikrop kapmis yaralarin tedavisinde kudret nari kullanabileceginiz dogal ve oldukça da etkili bir üründür” seklinde konustu.

Kaynak: İHA