Bolu'da, Hava Sicakligi Ve Düsük Nem Yangin Riskini Artirdi

Bolu’da, yüzde 65’i ormanlarla kapli kentte sicakliklarin yükselmesi ve nemin düsmesiyle yangin riskinin arttigini söyleyen Bolu Orman Bölge Müdürü Saban Biyikli, “Atesin birakilmasi, yakilmasi suçtur. Bu suçun cezasi 2 yildan 4 yila kadar hapis cezasini gerektiriyor” dedi.

Bolu'da, Hava Sicakligi Ve Düsük Nem Yangin Riskini Artirdi
Bolu’da, hava sicakliklarinin yükselmesi ve nemin düsmesiyle birlikte orman yanginlari riski artti. Yüzde 65’i ormanlarla kapli olan kentte piknik atesi yada aniz yakma sonucu çikabilecek orman yanginlarina karsi tedbirler artirildi. Son günlerde ülkenin farkli bölgelerinde çikan yanginlarla birlikte tedirgin olduklarini söyleyen Bolu Orman Bölge Müdürü Saban Biyikli, “orman alani hem kiymetli hem de yogun olan bir bölgedeyiz. Mevsim sartlarinin geregi havalarin isinmasi ve nemin düsmesiyle beraber yangin riskimiz çok yükseldi. Öncelikle güney bölgelerimizde çikan yanginlar bizleri de tedirgin etti” dedi.



“Tasin tasa çarpmasiyla olusan yangina sahit olduk”

Yanginlarin artmasiyla birlikte tedbirlerini artirdiklarini ifade eden Biyikli, “Bizler de bölgemizde yanginla ilgili tedbirlerimizi zaten periyodik olarak almistik. Bununla ilgili bayram öncesi de bütün ekiplerimizi teyakkuz haline geçirerek sahada kontroller yaptirmaktaydik. Ancak son günlerde görmüs oldugumuz bir günde bu kadar çok yanginin çikmasiyla birlikte tedbirlerimizi biraz daha artirdik. Suanda mevcut bulunan yangin söndürme ekiplerimizin bir kismi da güneydeki yanginlara geçtigi için elimizde bulunan ekipleri sürekli olarak arazide diri tutuyoruz. Bundan dolayi da bölgemizdeki insanlara biraz daha duyarli olmalarini rica ediyoruz. Özellikle kirsala çikan insanlarimizin yanginla ilgili olmaz diye küçük bir atesi yakmamalari lazim. Çünkü bazi zamanlarda yakmak isteseniz daha atesin yanmasi zordur ama böyle günlerde tasin tasa çarpmasi sonucu çikan kivilcimdan yanginlarin olustuguna sahit olduk. O yüzden kirsaldaki insanlarimizin böyle birsey gördüklerinde 112 Acil hattina bilgi vermelerini rica ediyoruz” diye konustu.



“Anizla ilgili risklerimiz yükseliyor”

Hasat mevsimi baslamasiyla birlikte aniz yakimlarinda riskin yükseldigini belirten Biyikli, “Özellikle son günlerde hasat mevsiminin baslamasiyla birlikte anizla ilgili risklerimiz yükseliyor. Aniz kesinlikle bu mevsimlerde yakilmamasi lazim. Ama bitkisel artiklarin yanmasi gerekiyorsa yagmurlar basladiktan sonra nemli havalarda birakmalari ve kontrollü bir sekilde orman idaresine bilgi vermek suretiyle yakilmasi daha uygun olacaktir. Bu konuda vatandaslarimizi hassasiyete davet ediyoruz” dedi.



“Cezasi 4 yila kadar hapis”

Ormana giris yasagi karari alinmadigini ancak ates yakmanin cezasinin hapis oldugunu söyleyen Biyikli, “Orman alanlarina giris yasagiyla ilgili resmi bir karar almadik. Fakat ormanda ates yakilmasi kesinlikle orman kanununa göre suç teskil ettigi için yasaktir. Atesin birakilmasi, yakilmasi suçtur. Bu suçun cezasi 2 yildan 4 yila kadar hapis cezasini gerektiriyor” ifadelerini kullandi.

“Ekiplerimiz güneydeki yanginlarda görev aliyor”

Ülkenin güneyinde çikan yanginlara destek ekipler gittigi belirten Biyikli, “Bolu Bölge Müdürlügü’nden suana kadara 7 adet arazöz ekibimiz, 1 adet su tankimizi güneydeki yanginlara yönlendirdik. Bunlari basinda bir teknik elemanla öncü araçlarimiz var. Göndermis oldugumuz araçlar Manavgat yangini diye gittiler. Suan Adana tarafindaki yanginda aktif olarak görev yapiyorlar. Görev yapan arkadaslarimizla ilgili kisim seflerinden olusan 1 ekip daha bugün hareket etti” seklinde konustu.

Kaynak: İHA