Ulastirma Bakani Karaismailoglu Açiklamasi 'Kanal Istanbul Ile Birlikte 3 Yeni Baraj Yapilacak'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu,"Binlerce metre asagidaki bir hareketin Kanal Istanbul ile baglanti kurulmasi abesle istigaldir. Bu isin uzmanlari, bilim adamlari bu konu ile ilgili, depreme hiçbir etkisi olmayacagina dair zaten noktayi koydular" dedi. Bakan Karaismailoglu, projeyle birlikte üç yeni barajin yapilacagini da belirterek, Istanbul’a daha fazla su rezervi kazandirilacagini söyledi.

Istanbul’da bulunan “Tersane Istanbul”da baslayan Türkiye Denizcilik Zirvesinde sona gelindi. Zirvenin kapanis oturumuna Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu ve birçok ziyaretçi katildi.

Burada bir konusma yapan Bakan Karaismailoglu, deniz tasimaciliginin küresel ithalat ve ihracattaki öneminden bahsederek, benzer projelerin dünyada ihtiyaç olan birçok yerde gerçeklestirildigini söyledi.

Karaismailoglu, projeyle birlikte 3 yeni barajin yapilacagini ve bu sekilde Istanbul’a yeni su rezervleri katilacaginin müjdesini verdi. Karaismailoglu, Kanal Istanbul projesinin ülkeye yeni bir vizyon kazandiracagini vurguladi.

“Dünyada ihtiyaç olan her yerde böyle kanallar var”

Kanal Istanbul’un önemli bir ihtiyaç oldugunu ifade eden Karaismailoglu, “Kanal Istanbul gibi kanali ilk defa Türkiye yapmiyor. Dünyada ihtiyaci olan her yerde böyle ulasim yollari dizayn ediliyor ve de yapiliyor. Özellikle Kuzey Avrupa kanallar ülkesidir. Panama, Süveys, Kiev Kanallari ihtiyaçtan dogdu. Karadeniz’e kiyisi olan tüm ülkeler limanlarina çok ciddi yatirim yapiyor. Çünkü bu ticaretin baska türlü yönetilmesi artik mümkün degildir. Denizler, çok büyük hacimli mallari tek bir parçada tasiyabilecek güçtedir. Bu yüzden dünya ticaretinin yüzde 90’ini tasiyan deniz ticaretine mutlaka önem verip alternatifler üretmek zorundayiz. Tüm bu ihtiyaçlardan dolayi bu ticaret gelip Istanbul Bogazina dayaniyor” dedi.



“3 yeni baraj yapilacak, Istanbul’a daha fazla su rezervi kazandirilacak”

Bakan Karaismailoglu, Projeyle birlikte 3 yeni baraj yapilacagini, böylece Istanbul’a yeni su rezervlerinin kazandirilacagini belirterek, “Kanal Istanbul’u yapabilecegimiz yerlerle ilgili alternatif güzergahlar arastirdik. Bes tane güzergah tespit edildi. Bes güzergahin içinden cografi yapiya ve kanala en uygun yer olarak bugün konustugumuz güzergah tercih edildi. Burasi 45 kilometre uzunlugunda Karadeniz’den basliyor ve Sazlidere Baraji’na geliyor. Adeta 78’i dogal bir kanal olan bir yer. Geriye kalan yüzde 22’sinde de ciddi bir toprak hareketi olacak. Buradaki su kaynaklariyla alakali isin uzmani bilim adamlariyla çalisildi. Sazlidere Baraji Kanal Istanbul güzergahi içerisinde kaliyor. Bu da Istanbul’a yüzde 2,9 seviyelerinde bir su rezervi katiyor. Burada alternatif olarak 3 baraj yapilacak. Karamandere, Hamzali ve Pirinççi Baraji ile birlikte Sazlidere’den kaybedecegimiz sularin çok daha fazlasini Istanbul’a kazandirilmis olacak. Bir su eksikligi yasanmayacak. Daha fazla su rezervi kazandirilacak. Melen’den, 200 kilometre öteden su getirildi.

Sayin Cumhurbaskanligimizin önderliginde yapildi. Bu lojistik koridorlarin imalati için ve de önümüzdeki yillarda gelisecek, önümüzde olusacak bir sikinti ve bir problem olarak duran bu ticari tüketime yön vermek için Kanal Istanbul olmazsa olmazdir” diye konustu.



“Depreme bir etkisi yok”

Kanal Istanbul projesinin depremlerle iliskisi hakkinda konusan Bakan Karaismailoglu, “Kanal Istanbul’un derinligi 20,75 metredir. Vezneciler Metro Istasyonunun derinligi 60 metredir. Bagcilar’daki metro istasyonunun derinligi de 60 metre civarindadir. O zaman depremi tetikleyecek diye metrolari da yapmasa miydik? Binlerce metre asagidaki bir hareketin Kanal Istanbul ile baglanti kurulmasi abesle istigaldir. Bu isin uzmanlari, bilim adamlari bu konu ile ilgili, depreme hiçbir etkisi olmayacagina dair zaten noktayi koydular. Yaptigimiz projelerinin yaninda bizim için o kadar da zor bir proje degil” dedi.



Montrö ve Kanal Istanbul’un bir iliskisi yok”

Montrö Bogazlar Sözlesmesi ve Kanal Istanbul Projesi arasinda bir iliski bulunmadigini belirten Bakan Adil Karaismailoglu, “Dün Deniz Kuvvetleri komutanimiz buradaydi. Savunmayla ilgili bir sikinti yasanmayacagini söyledi.

Disisleri Bakan yardimcimiz da Montrö ile Kanal Istanbul projesinin herhangi bir iliskisinin olamayacagini söyledi.

Zaten Montrö Bogazlar Sözlesmesi, Istanbul Bogazi, Marmara Denizi ve Çanakkale Bogazini kapsar. Kanal Istanbul sadece, Istanbul Bogazina alternatif bir su yoludur” diye konustu.



“Dört basi mamur bir proje yapiyoruz”

Proje çalismalari sebebiyle elektrik, ulasim, dogalgaz gibi kaynaklarda kesinti yasanabilecegi yönündeki sorulara ise Bakan Karaismailoglu, “Kanal Istanbul ile alakali sorusunun karsiligi olmayan hiçbir konu yok. Tabii ki bir alt yapi çalismasi olacak. Bunlarin çözümleri de mevcuttur. Bütün imalatlarin hepsi finans maliyetleri içerisinde olacaktir. Biz dört basi mamur bir is yapiyoruz. Alt yapisiyla, üst yapisiyla, bütün ulasim ve alt yapi ihtiyaçlari, elektrik, su, dogalgaz gibi hepsi planlanip projelendirildi. Bakanligimiz bu konuda yillardir çalisiyor. Cevaplanamayacak hiçbir soru birakmadik. Çok ciddi uzmanlar bu iste çalisti. Uzun soluklu bir çalisma sonucunda hazirlanmistir. Insallah el birligiyle ülkemize vizyon kazandiracak. 2053, 2071 planlari yapan Büyük Türkiye için bu projeler olmazsa olmazdir” seklinde yanit verdi.
Kaynak: İHA