Tuslari Kayisidan Olan Piyano Yapti, Görenler Gözlerine Inanamadi

Elazig’da çocuklugundan beri teknolojiye meraki olan 19 yasindaki Selim Ucun isimli vatandas, gelistirdigi yazilim ile kayisinin iletkenliginden faydalanarak tuslari kaysidan olan elektronik piyano yapti. Ucun, kendisine imkan saglanmasi halinde elindeki projeleri de hayata geçirecegini söyledi.

Tuslari Kayisidan Olan Piyano Yapti, Görenler Gözlerine Inanamadi
Aslen Elazig’in Baskil ilçesinden olan Malatya’da ailesiyle birlikte yasayan saglik lisesi mezunu Selim Ucun, teknolojiye olan meraki nedeni ile kimsenin aklina bile gelmeyecek bir yazilim gelistirdi. Ucun, bu yazilimda ardunio mikrodenetleyicisi, bread bood, direnç, kablo ve hoparlör kullanarak bir piyano üretti. Siradanligin ötesine geçen Ucun, pH’inin asite yakin oldugunu tespit ettigi kayisi ile ilgili projesini tamamlayarak tuslari kayisidan olan elektronik piyano gelistirdi. Gelistirdigi yazilimi uçlarina taktirdigi kablolarla Baskil’e has kayisilari birlestiren Ucun, iletkenligini saglayip tamamladigi piyano ile müzikal eserler çikarabiliyor. Çevresinden olumlu tepkiler aldigini belirten genç yetenek, ileriki dönemlerde büyük bir piyano yapmayi planladigini aktardi.

"Projede Baskil’e has kayisi kullandim"

Teknolojiye küçük yaslardan beri ilgi duydugunu belirten Ucun, "Bu ilgi dogrultusunda böyle bir proje yapmaya karar verdim ve sonucunda basariyla tamamladim. Bu projede aslinda Elazig Baskil’e has olan kayisiyi kullandim, kayisiyi kullanarak bir piyano yaptim. Bu piyano, hem kayisinin iletkenligini hem de insanin içindeki az da olsa gücü kullanarak sistemini olusturuyor. Piyano sisteminde ardunio gibi elektronik malzemeler kullandim. Direnç, kablo, ardunio karti ile bread boob tahtayi kullanarak lehim kullanmadan birbirine yapistirdim. Bu mikro denetleyici karti olan ardunionun içine yazmis oldugum yazilimlari yükledim. Her sesin frekans araligi var. Örnegin, ’Do’ sesinin frekansini internetten arastirarak ’363’ oldugunu ögrendim ve bunu ardunio üzerinde bulunan bir analog pine tanimladim. Yazilimda ise algoritma kismina A1 ile eslestirerek 363 frekansini ayarlayip kayisiya bastiginizda algoritma ilk basta ardunioya geliyor. Oraya az da olsa insanin içinde iletkenlik gittiginde denetleyiciye giden mesaj hoparlöre iletiliyor. Bunun sonucunda hangi frekansin hangi kayisiya bagli oldugunu saptiyor. 8 notaya kadar bu nota araliginda hangi frekansi tanimladiysam veya hangi kayisiya bastiysak o sekilde ses çikariyor" dedi.



"Destek verilirse daha güzel çalismalar yapabilirim"

Iyi tepkiler aldigini ve destek verilirse daha güzel çalismalar yapmayi hedefledigini dile getiren Ucun, "Bu projeyle hem Elazig Baskil’in kayisisini kullanmis oldum hem de kayisinin teknolojiyle bulusmasini gerçeklestirdim. Insallah daha iyi ve güzel yerlere ulasacagimi düsünüyorum. Hem ailem hem de arkadaslarimin destekleriyle sosyal mecralarda yayinlaninca buralara kadar geldik. Insanlara, kayisinin teknolojik bir düzlem içerisinde göstermis oldum. Çok ilginç yorumlar aldim. ’Çok iyi’, ’Süper’, ’Insallah daha güzel yerlere gelirsin’ ve ’Süper olmus’ diyenler oldu. Insanlar hakikaten sasiriyor çünkü pek olmayan bir sey ve kayisi hiç kullanilmamis. Imkan olursa daha da güzel seyler yapmayi hedefliyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA