Mugla'da Yol Üstü Araç Park Yeri Uygulamasi Yürürlüge Giriyor

Mugla Büyüksehir Belediyesi Ulasim Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) karari ile onaylanan il geneli yol üstü araç park yeri uygulamasi yürürlüge giriyor. Uygulama Bodrum Milas, Marmaris ve Datça ilçelerinde hizmete baslayacak.

Mugla'da Yol Üstü Araç Park Yeri Uygulamasi Yürürlüge Giriyor
Nüfus ve araç yogunlugunun yasandigi ilçelerde araç trafigini azaltmak, caddeler üzerinde esnafin alisveris islevini arttirmak amaciyla Mugla genelinde yol üstü araç park yeri uygulamasi yürürlüge giriyor. Yürürlüge girecek olan karar ile nüfus yogunlugu sebebiyle gelisen ulasim ihtiyaçlarina paralel olarak artan parklanma ihtiyacina cevap verilmesi ve ayni zamanda trafigi daha verimli bir sekilde yönetilmesi amaçlaniyor.

Konu ile ilgili Mugla Büyüksehir Belediyesi’nden yapilan açiklamada “Mugla Ulasim Ana Plani kapsaminda yapilan tespitlerde Mugla ilinin ulasim ihtiyaçlarinin bölgesel, mevsimsel, dönemsel ve zamansal degistigi, bu kapsamda da ulasim ihtiyaçlarinin ve bu ihtiyaçlar paralelinde de parklanma talebinin birçok degiskenlik gösterdigi tespit edildi. Bu tespitlere müteakip, ilçe idari sinirlarina göre bölünen 4 bölgede, trafik akiskanligini saglamak ve parklanma talebini yönetmek için trafik mühendisligince uygulanan yöntemler, söz konusu cadde ve sokaklarin tespitinde kullanilarak, isletmeye esas arazi kullanim durumlarina göre bölge tanimlari yapildi. Bu bölge tanimlari isiginda en yogun kullanilan bölgelere göre dolasimi artirmak ve kamunun daha genis kesimine hizmet vermek üzere fiyat politikasi belirlendi. Söz konusu çalisma kapsaminda il genelinde 60 noktada 3 bin 597 adet araç park yeri isletilecek olup bu alanlar disinda yük indirme bindirme yeri, engelli araç park yeri, motosiklet, bisiklet park yeri, taksi bekleme alani, resmi araç park yeri ve durak gibi fonksiyonlara göre siniflandirmalar yapilarak aplikasyonu saglandi. Bu kapsamda yapilan düzenleme ile bahsi geçen yol üstü araç park alanlarinin ilk 15 dakikasi ücretsiz olarak kullanilabilecek olup Mentese, Ula, Yatagan, Ortaca, Dalaman ve Fethiye’de faaliyete baslanan hizmete ek olarak 05 Temmuz 2021 tarihi itibari ile Bodrum Milas, Marmaris ve Datça ilçelerinde de hizmete baslayacak” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA