Malezya'da OHAL Nedeniyle Faaliyeti Durdurulan Parlamento, Agustostan Önce Yeniden Açilacak

Malezya hükümeti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yürürlükte olan olaganüstü hal (OHAL) kapsaminda faaliyetleri durdurulan parlamentonun, OHAL'in bitecegi 1 Agustos'tan önce yeniden açilacagini açikladi.

Malezya Adalet Bakani Takiyuddin Hasan, yazili açiklamasinda, Malezya Krali Sultan Abdullah Sah'in "parlamentonun bir an önce yeniden açilmasi" tavsiyesini olumlu karsiladiklarini belirtti.

Takiyuddin, "Basbakan Muhyiddin Yasin, 1 Agustos'tan önce en kisa zamanda parlamento oturumu yapilmasi çagrisinda bulunmustur." dedi.

Parlamento oturumunun ne zaman yapilacagina henüz karar verilmedigini kaydeden Takiyuddin, 7 Temmuz'daki kabine toplantisinda bu konunun görüsülecegini söyledi.

Öte yandan muhalefet koalisyonu Umut Ittifakindan (PH) yapilan açiklamada, Basbakan Muhyiddin'in parlamento oturum tarihini 5 Temmuz'a kadar netlestirmesi çagrisinda bulunuldu.

Malezya Krali Sultan Abdullah Sah, Kovid-19 ile daha kolay mücadele edilmesi için Basbakan'in tavsiyesi üzerine 13 Ocak-1 Agustos arasi OHAL ilan etmis ve bu kapsamda parlamentonun faaliyetleri askiya almisti.

Parlamento kararina muhalefetin tepki göstermesi üzerine siyasi parti liderleri ve eyalet krallariyla görüsen Sultan Abdullah Sah, 16 Haziran'da yaptigi açiklamada, parlamentonun bir an önce toplanmasi çagrisinda bulunmustu.

Simdiye kadar 772 bin 607 kisinin Kovid-19 testinin pozitif çiktigi Malezya'da virüs kaynakli can kayiplarinin sayisi 5 bin 434'e ulasti.

Ülkede 66 bin 965 kisi aktif Kovid-19 tedavisi görüyor.

Kaynak: AA