Cografi Isaret Tescilli Uluborlu Kirazi Avrupa Sofralarinda

Isparta’nin Uluborlu ilçesinde cografi isaret tescili alan ve Avrupa ülkelerine ihraç edilen Napolyon kirazinin hasadi basladi. Ilçe Kaymakami Zikrullah Erdogan, kuraklik nedeniyle bu yilki kiraz rekoltesinin düsük, satis fiyatlarinin ise iyi oldugunu belirterek, “Bu sene ihraç için 15-18 lira arasinda satis durumumuz var” dedi.

Cografi Isaret Tescilli Uluborlu Kirazi Avrupa Sofralarinda
Isparta’nin kiraz üretim merkezi olan Uluborlu ilçesinde yaklasik 17 bin dekar alanda bu yil 11 bin ton rekolte bekleniyor. Yagislarin beklenen dönemde yagmamasi nedeniyle rekolte düsüklügü yasanan ilçede kiraz fiyatlari ise yüzleri güldürüyor. Ilçeden genellikle Avrupa’ya ihraç edilen Uluborlu Napolyon’u olarak adlandirilan 0900 ziraat çesidinin kilogram fiyati 15-18 lira arasinda satiliyor. Iç piyasa içinse kirazin kilogram fiyati 3.5-5.5 lira arasinda degisiyor.

Uluborlu kirazina cografi isaret tescili

Ilçede genellikle ‘Uluborlu Napolyon’u olarak adlandirilan 0900 ziraat çesidi üretiliyor. Bu kapsamda Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapilan cografi isaret tescili olumlu sonuçlanmis ve yilin baslangicinda Uluborlu kirazina cografi isaret tescili verilmisti. Bölgede cografi isaret tescilinden sonraki ilk hasat gerçeklestiriliyor. Ilçede kiraz hasadinin 20 Temmuz’a kadar devam etmesi bekleniyor.

“11 bin ton kiraz rekoltesi bekliyoruz”

Uluborlu Kaymakami Zikrullah Erdogan, bu yil ilçede yaklasik 11 bin ton kiraz rekoltesi beklediklerini belirterek, mevsiminde yagislarin istenilen seviyede yagmamasinin rekolteyi etkiledigini söyledi.

Hasat baslangicinda yagan yagmurlarin da kirazda çatlamalara neden olduguna deginen Erdogan, “Çatlaklar da yaklasik yüzde 50 bandinda. Bundan dolayi birazcik verimliligimiz az. Ama üreticilerimiz buradaki farki neredeyse fiyattan kapatiyorlar. Çünkü bu bahçemizin yüzde 65’lik kismi ihraç ettigimiz Napolyon türü dedigimiz ziraat 0900 diye tabir edilen Uluborlu’ya tescillenmis kirazimiz” dedi.



“Ihraçlik kirazin kilogram fiyati 15-18 lira arasinda”

Uluborlu kirazinin bu sene tescillendigini kaydeden Kaymakam Erdogan, “Kirazimizin özelligi kalibresi, dayanikliligi ve aromasinin diger türlere göre daha farkli olmasi. Satis yaptigimiz 4 büyük ihraç firmamiz geliyor. Bu sene ihraç için ortalama 15-18 lira arasinda satis durumumuz var. Iç piyasadaki satislarimizi da burada gerçeklestiriyoruz. Iç piyasada da fiyatimiz 3.5-5.5 lira arasinda degisiyor” diye konustu.



“Rekolte kaybini fiyattan kapatma durumumuz var”

Uluborlu Kaymakami Erdogan, bu yil beklenen yagmurlarin yagmamasi nedeniyle üreticinin biraz muzdarip oldugunu belirtti.

Ancak yasanan kaybin fiyattan kapanabildigini ifade eden Erdogan, “Geçen yil bu bahçeden neredeyse 20 ton elde ettigimiz rekolte bu yil 10 tona düsmüs oluyor. Aradaki farki da fiyatla kapatma durumumuz oluyor. Uluborlu halki bu mevsimde kiraz bahçelerinde. Herkes isçi ve personelini çalistiriyor. Bu bahçemizde genellikle Güney Dogu Anadolu Bölgesi’nden gelen isçilerimiz var. Ayrica kendi personelimizin de emegi büyük. Yazi isleri müdürümüzden, vakif müdürümüze, ilçe tarim müdürlügü personelimizden, tüm çalisan arkadaslarimiz burada kiraz seçiminden satmasina kadar kendileri gönüllülük esasiyla birebir ilgileniyor. Bu sayede hem aile bütünlügü ile çalisiyoruz hem de gayet güzel bir ortamda birlik ve beraberligimizi sagliyoruz” diye konustu.



“Bahçenin geliri ile köylerin alt ve üst yapi çalismalarini destekliyoruz”

Ilçede Özel Idaresi’ne ait 50 dönümlük kiraz bahçesinin 10 yilligina Köylere Hizmet Götürme Birligine tahsis edildigini belirten Kaymakam Zikrullah Erdogan, “50 dönümlük arazide bu sene yaklasik 12 ton rekolte bekliyoruz. Buranin geliri Köylere Hizmet Götürme Birligi’ne gidiyor. Bahçemizin geliri ile köylerimizin alt ve üst yapi çalismalarini destekliyoruz” dedi.



“Gelen misafirlerimizi bu bahçede agirliyoruz”

Ilçe disindan gelen misafirleri kiraz bahçesinde agirladiklarina deginen Kaymakam Zikrullah Erdogan, “Benim de Uluborlu kirazinin ne kadar güzel oldugu ve aromasinin farkli oldugunu buraya gelince görme firsatim oldu. Disaridan gelen misafirlerimize burada kirazin islenmesi ve bakiminin nasil yapildigini gösterme firsatimiz oluyor. Çesitli yerlere kirazimizi gönderme firsatimiz da oluyor. Bu sayede Köylere Hizmet Götürme Birligimize gelir sagliyoruz. Köylerin alt ve üst yapi planlamalari bu sayede destekleniyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA