Büyük Menderes'te Toplu Balik Ölümleri Tedirgin Ediyor

Aydin’in Söke ilçesinden geçen Büyük Menderes Nehri’nde toplu balik ölümleri yasanmasi endiseye neden oldu. Ekosistemi Koruma ve Doga Severler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, “Nehirdeki kirlilik her geçen gün artiyor. Yetkililerden denetimlerin artirilmasini talep ediyoruz” dedi.

Büyük Menderes'te Toplu Balik Ölümleri Tedirgin Ediyor
Büyük Menderes nehrinin Söke’de denize döküldügü yer olan Kafa bölgesinde amatör balikçilar, kiyiya vurmus çok sayida ölü balik oldugunu fark edip durumu EKODOSD’a bildirdi. EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü beraberindeki heyet ile bölgeye gidip inceleme yaparak, baraj kapaklarinin açilmasiyla bazi fabrikalarin da atiklarini bu sularla birlikte biraktigini ifade etti.

Balik ölümlerinin artan kirlilikten kaynaklandigi belirlendiklerini Sürücü, Büyük Menderes Nehrin’de geçmis yillarda da benzer sekilde toplu balik ölümleri yasandigini kaydetti.



"Kirlilik her geçen gün artiyor"

Büyük Menderes nehrinde kirligin her geçen gün arttigini belirten EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, “Bugün balikçilarin ihbari üzerine Kafa bölgesine gittik. Burada 10 binlerce baligin kirlilik yüzünden telef oldugunu gördük. Içlerinde 3 santimetrelik baliktan yaklasik 30 kilogramlik büyük baliklara kadar binlercesi vardi. Evsel atiklar ile sanayi kuruluslarinin aritmasiz bir sekilde akittiklari kimyasal atiklar ve sular nedeniyle Büyük Menderes nehrindeki kirlilik her geçen gün artiyor. Bu da toplu halde balik ölümlerine yol açiyor. Yetkililerden denetimlerin artirilmasini talep ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA