Brezilya Devlet Baskani Bolsonaro Hakkinda Asi Anlasmasinda Yolsuzluk Iddiasiyla Sorusturma Açildi

Brezilya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi Covaxin'in satin alinmasi anlasmasinda yolsuzluk yapildigi iddialarini nedeniyle Devlet Baskani Jair Bolsonaro hakkinda sorusturma baslatildi.

Ülke basininda çikan habere göre, Brezilya Yüksek Mahkemesi Hakimi Rosa Weber, bassavciligin Hindistanli sirket Bharat Biotech'in gelistirdigi Covaxin asisinin satin alim anlasmasinda ortaya çikan yolsuzluk iddialarinda Bolsonaro'nun suiistimalinin bulunup bulunmadiginin arastirilmasi için yaptigi sorusturma talebini onayladi.

Baslangiçta 90 gün süreye sahip sorusturma kapsaminda Bolsonaro da dahil hükümetin salgin dönemindeki tutumunu arastirmak üzere Senato'da kurulan Parlamento Arastirma Komisyonu'nda (CPI), Covaxin asisinin satin alimindaki yolsuzluk iddialarini ortaya çikaran Senatör Luis Miranda ve kardesi Ricardo Miranda'nin ifadelerine basvurulacak.

Sorusturma, Bolsonaro'nun yolsuzluk iddialarinin kendisine bildirilmesinin ardindan yasal süreci baslatma hususunda ihmali olup olmadigini ortaya çikarmayi amaçliyor.

- Covaxin satin alimindaki yolsuzluk iddialari

Brezilya'da iktidar partisinden senatör Luis Miranda ile bir dönem saglik bakanliginda ithalattan sorumlu birimin yetkilisi ve kardesi Ricardo Miranda, 23 Haziran'da, Covaxin asisi alimina iliskin usulsüzlüklerle ilgili sikayeti 20 Mart'ta Bolsonaro'ya bildirdigini, CPI'da duyurmustu.

Miranda kardesler, Brezilya'nin bir araci sirket vasitasiyla Bharat Biotech ile Subat 2021'de Covaxin asisinin satin alimi için yaptigi anlasmanin, asinin normal fiyatinin oldukça üzerinde oldugunu iddia ediyor.

Askiya alinan anlasma, Brezilya'nin 20 milyon doz Covaxin asisi karsiliginda 1,6 milyar Brezilya reali (316 milyon dolar) ödemesini içeriyor.

CPI'ya sunulan belgeler, hükümetin asi basina 15 dolar olarak belirlenen sözlesme bedelinin, sirket tarafindan baslangiçta öngörülen doz basina 1,37 dolarlik fiyatin oldukça üzerinde oldugunu gösteriyor.

- Anlasma askiya alindi

Brezilya'da ortaya çikan yolsuzluk iddialari nedeniyle Saglik Bakani Marcelo Queiroga, 29 Haziran'da Covaxin asisi satin alimi için yapilan anlasmanin askiya alindigini duyurmustu

Kovid-19 asisi alimi anlasmalarinda yolsuzluk yaptigi iddia edilen Saglik Bakanligi Lojistik Direktörü Roberto Ferreira Dias, 30 Haziran'da görevinden alinmis ve bu karara iliskin sebep gösterilmemisti.

Salgindan en çok etkilenen ülkeler arasinda bulunan Brezilya'da 520 binden fazla kisinin hayatina mal olan Kovid-19, bugüne kadar 18,6 milyon kiside görüldü.

Kaynak: AA