Baris Yürüyüsü'ne Katilacak Gönüllüler Saraybosna'dan Yola Çikti

Bosna Savasi sirasinda Srebrenitsa soykirimindan kaçanlarin orman yolundan "güvenli bölge" Tuzla sehrine ulasmak için kullandigi güzergahta, geleneksel olarak düzenlenen "Baris Yürüyüsü"ne (Mars Mira) katilacak grup baskent Saraybosna'dan hareket etti.



Baskentteki Savasta Öldürülen Çocuklar Aniti önünde toplanan 18 kisilik grup, "Baris Yürüyüsü"nün ilk duragi Nezuk kasabasina dogru yürüyüslerine basladi.

Temmuz 1995'te yapilan katliamlar nedeniyle "ölüm yolu" olarak adlandirilan güzergahta 8 Temmuz'da baslayacak ve üç gün sürecek yürüyüsün organizatörlerinden Muhamed Papic, "Saraybosna'dan bu yil 10'uncu kez hareket ediyoruz. Nezuk kasabasinda bize bes arkadasimiz daha katilacak. Aramizda Bihac, Travnik ve Saraybosnalilarin yani sira Türkiye'den de iki kisi var." diye konustu.

Yürüyüsün organizatörleri tarafindan yapilan açiklamada ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle katilimci sayisinin sinirlandirildigi ifade edildi.

Saraybosna'dan yola çikan grubun, 7 Temmuz'da Nezuk kasabasina vararak, 8 Temmuz'da baslayacak üç günlük yürüyüse dahil olmasinin planlandigini aktaran organizatörler, Saraybosnali grubun, 8 gün boyunca yaklasik 280 kilometre yol yürüyecegini bildirdi.

- Ölüm yolunda "Baris Yürüyüsü"

Avrupa'da, Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan yasanan en büyük insanlik trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykirimindan kaçmak isteyen sivillerin kullandigi orman yolunda her yil 8-10 Temmuz'da Baris Yürüyüsü düzenleniyor.

Nezuk kasabasinda 8 Temmuz sabahi baslayan ve dünyanin farkli bölgelerinden binlerce kisinin katildigi yürüyüs, 10 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'nda son buluyor. Katilimcilar her gün ortalama 35 kilometre yürüyor.

Geceleri daha önce belirlenen güzergah üzerindeki kamp alanlarinda geçiren katilimcilara, Srebrenitsa soykirimi hakkinda bilgi veriliyor.

- Bu yil 19 kurban topraga verilecek

Bu arada, bu yil 11 Temmuz'da düzenlenecek anma ve cenaze töreninde, Bosna Hersek Kayip Kisiler Enstitüsü tarafindan yapilan açiklamaya göre, 19 soykirim kurbani daha topraga verilecek.

Srebrenitsa soykiriminin yil dönümü 11 Temmuz'da her yil toplu cenaze ve anma törenlerinin düzenlendigi Potoçari Anit Mezarligi'nda toplam 6 bin 652 kurbanin mezari bulunuyor.

Savas suçlusu Ratko Mladic komutasindaki Sirp askerlerin 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girmesinin ardindan 8 binden fazla Bosnak sivil hunharca katledilip toplu mezarlara gömüldü. Toplu mezarlardan çikarilip kimlik tespiti yapilan kurbanlar, her yil 11 Temmuz'da anit mezarliga defnediliyor.

Aradan 26 yil geçmesine ragmen hala binin üzerinde kurbanin cesedi araniyor.

Kaynak: AA