Artvin'de Normallesme Süreciyle Ilk Boga Güresi Festivali Basladi

Artvin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle verilen aranin ardindan düzenlenen ilk boga güresleri festivali "14. Melo Boga Güresleri Festivali" renkli görüntülerle basladi.

Il merkezine 40 kilometre uzakliktaki Saribudak (Melo) köyünde, Saribudak Köyü Kalkindirma ve Güzellestirme Dernegince düzenlenen ve iki gün sürecek festivalin ilk gününde 42 boganin katilimiyla "deste", "ayak" ve "küçük orta" kategorilerinde boga güresleri gerçeklestirildi.

Artvin ve ilçelerinin yani sira Erzurum ve Rize'den gelen 120 boganin arenaya çikacagi festivalde, 70 bin lira para ödülü dagitilacak.

Festivalin ilk gününde yapilan güreslerde deste kategorisinde Hamza Çinar'a ait "Küçük Efe", ayak kategorisinde Muhammet Efe Yildirim ait "Can Osman", küçük orta kategorisinde de Sercan Dogaci'ya ait "Karabela" isimli bogalar birinci oldu.

Güresler, yarin yapilacak, "büyük orta", "basalti" ve "bas" kategoriklerindeki güreslerle sona erecek.

Saribudak Köyü Kalkindirma ve Güzellestirme Dernegi Baskani Murat Yazan, boga güresleri geleneginin bölgede asirlar öncesine dayanan bir kültür oldugunu, bu kültürü yasatmak için düzenlediklerini festivalin 14’üncüsünü yaptiklarini söyledi.

Salgin sürecinde bogacilarin zorluklar yasadigini anlatan Yazan, normallesme süreciyle ilk firsatta valilikten izin alarak kurallara uygun sekilde organizasyonu yaptiklarini belirtti.

Güreslerde bas kategorisinde birinci olacak boganin sahibine 15 bin lira ödül verilecegini dile getiren Yazan, "Festival alanindaki tribünlere biletsiz seyirci alinmiyor. Salgin nedeniyle bu yil tribünlerin üçte ikisini kullaniyoruz. Maske ve sosyal mesafe kurallarina da uyulmasi için sik sik anons yaptiriyoruz. Güvenlik güçleri ve bizim olusturdugumuz ekipler tribünlerde dolasarak vatandaslari uyariyor." dedi.

Boga Güresleri izleyen Artvin Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Seçkin Kurt da festivaller sehri Artvin'in yaklasik 2 yildir salgin nedeniyle festivallerden uzak kaldigina dikkati çekerek "Normallesme süreciyle beraber ilk festivalimizi Melo'da yapiyoruz. Festivaller Artvin’in tanitimi açisindan çok önemli. Güzel yönlerimizi tanitip insanlari buraya davet etmek istiyoruz. Festivalleri yaparken insanlarin maske, mesafe ve hijyen kurallarina dikkat etmesini istiyorum. Bu festivallerin devam etmesi için bu kurallara uymamiz çok önemli." diye konustu.

Istanbul'dan gelerek boga güreslerini izleyen Solmaz Demirci de Artvinli olmasina ragmen uzun yillardir Istanbul'da yasadigini ifade ederek "Festivaller baslayinca boga güreslerini izlemek için geldim. Salgin nedeniyle güreslerden uzak kalmistik. Çok özlemistik." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA