1 Yilin Aradan Sonra Artvin'de Boga Güresleri Yeniden Yapilmaya Basladi

Kisitlamalarin kaldirilmasinin ardindan Artvin’de boga güresleri festivalleri yeniden yapilmaya basladi. Kentte geleneksel olarak düzenlenen boga güreslerinin ilki Saribudak köyünde 120 boganin katilimiyla basladi.

1 Yilin Aradan Sonra Artvin'de Boga Güresleri Yeniden Yapilmaya Basladi


Artvin merkez ve ilçelerinde her yil geleneksel olarak düzenlenen boga güresleri, geçtigimiz yil korona virüs tedbirleri kapsaminda yapilamamisti. Kismi ve tam kapanma döneminin 1 Temmuz itibariyle sona ermesinin ardindan kentte boga güresleri festivalleri yeniden yapilmaya basladi.

Il merkezine 40 kilometre uzakliktaki bulunan Saribudak köyünde düzenlenen boga güresleri iki gün sürecek. Bas, basalti, büyük-orta, küçük-orta, ayak ve deste olmak üzere 6 kategoride gerçeklestirilen boga güresleri bölgede yogun ilgi görüyor. 200 yildir yasatilan boga güresleri gelenegi için, özenle bakilan 400 ile 900 kilogram agirligindaki bogalar arenada kozlarini paylasti. Kapali tribüne sahip boga güresleri arenasina, biletli ve kapasitenin 3’de biri oraninda seyirci alindi. Jandarma ekipleri seyircileri maske ve mesafe kuralina uymalari için yer yer uyarilar yapti.

Festivalin ilk gününde gerçeklestirilen güreslerde deste kategorisinde Hamza Çinar’a ait “Küçük Efe”, ayak kategorisinde Muhammet Efe Yardim’a ait “Can Osman” isimli boga birinci oldu.

Güreslerde 70 bin lira para ödülü dagitildi

Saribudak Köyü Kalkindirma ve Güzellestirme Dernegi Baskani Murat Yazan festivalin 14’üncüsü gerçeklestirdiklerini söyledi.

Covid-19 salgini sürecinde bogacilarin zorluklar yasadigini kaydeden Yazan, “Bizde normallesme süreciyle ilk firsatta, valiligimizden iznimizi aldik ve kurallara uyarak organizasyonumuzu yapiyoruz” dedi.

Güreslerin iki gün sürecegini kaydeden Yazan, “Güresler 6 kategoride yapiliyor. Suan 120’ye yakin boganin katilmasini bekliyoruz. Toplamda 70 bin lira civarinda ödül dagitacagiz. Basboga ise 15 bin lira ödül alacak” diye konustu.

Festival alanindaki tribünlerin koltuklu oldugunu bileti olmayan kisilerin giremedigini kaydeden Yazan, “Salgin tedbirleri kapsaminda tribünlerin üçte ikisini kullandiracagiz. Maske ve sosyal mesafe kurallarina da uyulmasi için sik sik anons yaptiriyoruz. Güvenlik güçleri ve bizim olusturdugumuz ekipler tribünlerde dolasarak vatandaslari uyariyor” diye konustu.



“Bu festivaller ilimizin tanitimi adina önemli”

Boga güreslerini izleyen Artvin Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Seçkin Kurt ise “Artvin festivaller sehridir. Salgin nedeniyle iki yildir festivallere uzaktik. Vaka sayilarinin azalmasi ve normallesme süreciyle beraber, Sayin Valimiz Yilmaz Doruk’un izinleriyle ilk festivalimizi burada yaptik. Bu festivallerde bogalari baristiriyoruz. Insanlari birlestiriyoruz. Bu festivaller Artvin’in tanitimi açisindan çok önemli. Bunun için bizde özel bir caba sarf ettik. Bu festivallerin düzenlenmesinde emegi geçenlere tesekkür ediyoruz. Festivaller basladi bundan sonrada insallah devam edecek. Artvin’imizdeki festivallerin marka degeri dünya çapinda. Güzel yönlerimizi tanitip, insanlari buraya davet etmek istiyoruz. Bu festivalleri yaparken insanlarin maske, mesafe ve hijyen kurallarina dikkat etmesini istiyorum. Bu festivallerin devam etmesi için bu kurallara uymamiz çok önemli” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA