Tunus Cumhurbaskani Said, Devlet Televizyonu Genel Müdürünü Görevden Aldi

Devletin parasinin yagmalandigi yönünde açiklama yapan Cumhurbaskani Said, söz konusu meblagin geri alinmasi gerektigini duyurdu.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said'in Tunus Devlet Televizyonu Genel Müdürü Lesad Dahis'i görevden aldigi açiklandi.

Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, Cumhurbaskani Said'in Devlet Televizyonu Genel Müdürü Dahis'in görevden alinmasi için karar çikardigi belirtildi.

Said'in Dahis'in yerine Avatif ed-Dali'nin geçici olarak kanali yönetmekle görevlendirildigi bildirildi.

- Ülkenin parasi yagmalandi

Cumhurbaskani Said, devletin parasinin yagmalandigi yönünde açiklama yaparak, söz konusu meblagin geri alinmasi ve ilgili kisilere para cezasinin verilmesi gerektigini kaydetti.

Cumhurbaskanligini tarafindan paylasilan videoda, Cumhurbaskani Said'in Kartaca Sarayi'nda Sanayi ve Ticaret Federasyonu Baskani Semir Macul ile görüstügü bildirildi.

Ulusal Rüsvet ve Yolsuzlugu Tespit Komitesince bir rapor yayimlandigini kaydeden Said, ülkedeki 460 kisinin devletin parasini yagmaladigini ve yagmalanan miktarin 13,5 milyar Tunus dinar ( yaklasik 4.8 milyar dolar) oldugunu ifade etti.

Said, uzlasma çagrisinda bulunarak, devletin parasini yagmalayanlarin isim listesini elinde bulundurdugunu sözlerine ekledi.

- Tunus'ta ne olmustu?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kisinin katilimiyla protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi görevden aldigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Said, kendisini Bassavci ilan ederek yarginin alanina da müdahale etmisti.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini meclise almamisti.

Cumhurbaskani Kays Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin bir "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Kays Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendigini, aldigi kararlarin anayasaya uygun oldugunu ve bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemisti.

Kaynak: AA