Myanmar Askeri Yönetimi, Kovid-19 Ile Mücadele Için Uluslararasi Yardim Bekliyor

Myanmar'da darbeyle seçilmis hükümete el koyan askeri yönetim, ülkede giderek kötülesen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini karsisinda uluslararasi yardim bekledigini açikladi.



Myanmar ordusunun yayin organlarindan Global New Light of Myanmar'a demeç veren askeri yönetim lideri Generel Min Aung Hlaing, son bir aydir artan günlük vakalar ve virüs kaynakli can kayiplarini önlemek ve kontrol etmek için bölge ülkeleri basta olmak üzere diger "dost ülkelerden" daha fazla is birligi beklediklerini belirtti.

General Hlaing ayrica ülkedeki asilamalarin artirilmasi gerektigine vurgu yaparak, Myanmar'in Güneydogu Asya Uluslar Birligi (ASEAN) Kovid-19 Fonu'ndan destek talebinde bulunabilecegini ifade etti.

- Singapur'dan Myanmar'da oksijen yardimi

Öte yandan Singapur hükümeti, Myanmar'daki hastanelerde oksijen tüpü eksikligi nedeniyle ülkeye oksijen yardiminda bulunacagini açikladi.

Singapur Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, hastanelerde Kovid-19 tedavilerinde kullanilmak üzere 200 adet oksijen yogunlastirici tüpün Myanmar'a deniz yoluyla ulasacagi belirtildi.

Simdiye kadar 284 bin 99 kisinin Kovi-19 testinin pozitif çiktigi Myanmar'da virüs kaynakli can kayiplarinin sayisi 8 bin 210'a ulasti.

- Myanmar'da Kovid-19 salgini

Myanmar'da 1 Subat askeri darbesinin ardindan çok sayida saglik çalisaninin katildigi sivil itaatsizlik eylemleri, Kovid-19 testlerini ve asilamayi sekteye ugratiyor.

Saglik gönüllüleri, askeri yönetimin birçok bölgede Kovid-19'dan ölenlerin sayisini eksik açikladigini öne sürüyor.

Ülke genelinde Myanmar ordusu ve darbe karsiti silahli gruplar arasinda yasanan çatismalar, Kovid-19'la mücadeleyi zorlastiriyor.

Basta Yangon, Mandalay ve Kale gibi kentler olmak üzere ülkenin birçok bölgesindeki hastanelerde tibbi oksijen sikintisi yasaniyor.

Çin'in Myanmar ile kara sinirini kapatmasi nedeniyle ülkeye salginla mücadele için hayati önem tasiyan tibbi malzemeler ithal edilemiyor.

Günlük vaka artis oranlarinin bir aydir yükselise geçtigi ülkede, 28 Haziran'dan bu yana günlük vaka artislari 4 haneli rakamlarda seyrediyor.

Myanmar'da, 14 Temmuz'da, 7 bin 83 yeni vaka görülmüs ve salginin baslamasindan bu yana en yüksek günlük vaka artisi gözlemlenmisti.

Kaynak: AA