Kanada'da 890 Milyon Yillik Dünyanin En Eski Hayvan Fosili Bulundu

Nature dergisinin son sayisinda yayimlanan bir arastirmada, Kanadali jeolog Elizabeth Turner’in, dünyadaki hayvan yasaminin en eski fosil kaydini bulmus olabilecegi kaydedildi.

AP’de yer alan haberde, Kanada’nin Laurentian Üniversitesi jeologlarindan Elizabeth Turner’in, Northwest Territories eyaletinde 1980’lerden beri inceledigi kayaliklarda 890 milyon yillik sünger fosilleri buldugu belirtildi.

Çalismada yaklasik bir milyar yil önce, su anda dik daglarla kapli kuzeybati Kanada bölgesinin, antik sünger kalintilarinin mineral tortularda korunabilecegi tarih öncesi bir deniz ortami oldugu hatirlatildi.

Haberde Jeolog Elizabeth Turner’in, Northwest Territories eyaletindeki kazi alaninda, yalnizca helikopterle erisilebilen uzak bir bölgede yeni kayalar kesfettigi, bu kayalarin ince bölümlerinin modern sünger iskeletlerine benzeyen üç boyutlu yapilar içerdigi bildirildi.

Bitisik kaya katmanlarinin tarihlendirilmesi sonucu, örneklerin yaklasik 890 milyon yil yasinda oldugu saptanirken, bunun dünyada bugüne kadar bulunan en eski hayvan fosilinden 350 milyon yil daha yasli olduguna isaret edildi.

Birçok bilim insani, ilk hayvan gruplarinin, yumusak süngerler veya kas ve sinirleri olmayan, ancak farkli islevlere ve spermlere sahip hücreler de dahil olmak üzere basit hayvanlarin özelliklerine sahip sünger benzeri yaratiklari içerdigine inaniyor.

Bilim dünyasi, dünyadaki yasamin yaklasik 3,7 milyar yil önce basladigini savunurken, ilk hayvanlarin çok daha sonra ortaya çiktigini ve bunun tam olarak ne zaman oldugunu tartisiyor.

Bilim insanlari simdiye kadarki tartismasiz en eski sünger fosillerinin, Kambriyen dönemi olarak adlandirilan yaklasik 540 milyon yil öncesine ait oldugunu kabul ediyor.

Mevcut kanitlarin süngerlerin çok daha erken, yaklasik bir milyar yil önce ortaya çiktigini gösterdigini söyleyen bilim dünyasi, bugüne kadar bunu destekleyici bir fiziksel kanit bulamamisti.

Kaynak: AA