Adana'nin Kozan Ilçesinde Çikan Orman Yangini Nedeniyle 5 Köy Tahliye Edildi

Adana Valisi Süleyman Elban: 'Yangin 7 köyün bulundugu alani tehdit etti. 5 köyü hemen tahliye etmistik, 2 köyü daha tahliye etmek için hazirlik yapiyoruz' 'Disarida su anda saatte 70 kilometreyi geçen süratli rüzgar var. Rüzgar, hem yangini çok hizli dagitiyor hem mücadeleyi çok zorlastiriyor hem de dengesiz bir dagilima neden oluyor'

Adana Valisi Süleyman Elban, Kozan ilçesinde çikan orman yangin nedeniyle 5 köydeki vatandaslarin tahliye edildigini, 2 köyde ise tahliye için hazirlik yaptiklarini söyledi.

Vali Elban, Kozan ilçesi Kizlarsekisi mevkisindeki yangin alanindaki incelemesinin ardindan yaptigi açiklamada, yanginin saat 19.45'te basladigini ve poyraz nedeniyle çok hizli yayildigini söyledi.

Yanginin büyümesinin ardindan vatandaslari tahliye çalismalarina basladiklarini belirten Vali Elban, "Yangin 7 köyün bulundugu alani tehdit etti. 5 köyü hemen tahliye etmistik, 2 köyü daha tahliye etmek için hazirlik yapiyoruz. Tahliye edilenlerin büyük bir çogunlugunun Kozan ilçe merkezinde evleri var. Tahliye ettigimiz vatandaslar kendi evlerine gitmek için isteklerini bildirdiler. Ancak Kozan ilçemizde bulunan yatili okullarimiz ve yüksekokulumuza ait ögrenci yurtlarimizi açtik. Dolayisiyla ihtiyaç olmasi durumunda oraya da vatandaslarimizi yönlendiriyoruz. Bir taraftan da yangina müdahale ediyoruz. Gece oldugu için havadan müdahale yapamiyoruz ama sabahin ilk isiklarinda havadan müdahale yapmaya da baslayacagiz. Yukarida IHA'miz var, yanginin boyutlarini, koordinatlarini tespit ediyoruz." diye konustu.

Vali Elban, yaz olmasi sebebiyle birçok kisinin yangin bölgesindeki yaylalarda oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Dolayisiyla alanda ilk yaptigimiz is vatandaslari tamamen tahliye etmek oldu. Yaz dönemi, yayla dönemi olmasi nedeniyle ciddi bir güçlügümüz var. Çünkü sadece yerlesim yerlerinde degil arazide birçok yerde vatandaslarimiz vardi. Alanda arkadaslarimiz kimsenin kalmamasi için çalisma yürüttü. Alanda kimsenin kalmadigi yönünde bilgiler geldi. Birinci önceligimiz can kaybinin önlenmesiydi. Vatandaslarimizi disari aldiktan sonra simdi gerekli araçlarla yanginin büyümemesi ve belirli bir alanda sikistirilmasi, kontrol edilmesiyle ilgili de çalismalarimiz yogun bir sekilde devam ediyor. Disarida su anda saatte 70 kilometreyi geçen süratli rüzgar var. Rüzgar, hem yangini çok hizli dagitiyor hem mücadeleyi çok zorlastiriyor hem de dengesiz bir dagilima neden oluyor. Birinci önceligimiz yangini söndürmek. Bugün içerisinde çikan yanginlarin ciddi bir bölümü rüzgar nedeniyle elektrik tellerinin kopmasindan kaynaklandigini biliyoruz."

Dün saat 19.45 siralarinda Kizlarsekisi mevkisindeki ormanlik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangin çikmis, ihbar üzerine bölgeye çok sayida arazöz, is makinesi ve yer ekibi sevk edilmisti.

Rüzgarin da etkisiyle büyüyen yangin nedeniyle Savruk Yaylasi'nda ve çevredeki bazi mahallerdeki evler tedbir amaçli bosaltilmisti.
Kaynak: AA