Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in Aldigi Kararlarin Ardindan Sükunet Hakim

Ülkede son 48 saatte yasanan hareketliliginin ardindan herhangi bir protesto gerçeklesmedi.

Tunus'ta Cumhurbaskani Said'in Aldigi Kararlarin Ardindan Sükunet Hakim
Tunus'ta Cumhurbaskani Kays Said'in basbakani azlettigi ve Meclisin çalismalarini durdurdugu "darbe girisimi" niteligindeki kararlarinin ardindan bugün protestolarin düzenlenmedigi sakin bir gün yasandi.

Cumhurbaskani'nin aldigi kararlar ve öncesinde sokakta ve gündemde yasanan hareketliligin ardindan, Tunus caddelerinde sükunet hakim. Güvenlik güçleri baskent Tunus'taki parlamento, basbakanlik ve cumhurbaskanligi sarayi ile sehrin kalbi konumundaki Habib Burgiba Caddesi'ndeki bekleyisini sürdürdü. Ancak, sehir genelinde yogun sekilde bir askeri veya güvenlik gücü varligina rastlanmadi.

Tunus'taki bu sakin havada, Cumhurbaskani'nin kararlarini destekleyen veya bu adimlari "darbe girisimi" seklinde niteleyen karsit görüslerdeki siyasi aktörlerden gelen sükunet çagrilarinin etkili oldugu degerlendiriliyor.

Tunus'ta, 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kisinin katilimiyla protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Cumhurbaskani Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler, Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi Lideri Rasid el-Gannusi ve beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Tunus'taki Nahda Hareketi, bugün gerçeklestirdigi olaganüstü toplantinin ardindan siyasi partilere ve sivil toplum örgütlerine "istisareleri artirma" çagrisi yaparak, ülkenin demokratik kazanimlarinin korunmasi ve söz konusu krizlerden çikis yolunun ortak tercihlerle çizilmesi için ulusal bir diyalog yönetimine ihtiyaç duyuldugunu vurgulamisti.
Kaynak: AA