TITCK'den 'Son Kullanma Tarihi Geçen Ilaçlarin Koronavirüs Hastalarina Verildigi' Iddiasina Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Son kullanma tarihi geçmis ilaçlarin tedavi amaciyla koronavirüs hastalarina verildigi yönündeki iddialar kesinlikle gerçegi yansitmamaktadir' 'Söz konusu ilaçlarin stabilite çalismalari uzun zaman almaktadir. Bu çalismalarin sonucuna göre son kullanma tarihlerinin güncellenmesi rutin bir islemdir' 'Yeni tarihler kurumumuzun bilgisi ve onayi ile firmalar tarafindan ilaçlara etiket yapistirilmak suretiyle güncellenmistir'

Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu (TITCK) son kullanma tarihi geçmis ilaçlarin tedavi amaciyla Kovid-19 hastalarina verildigi yönündeki iddialarin gerçegi yansitmadigini, ilaçlarin stabilite çalismalari sonucuna göre son kullanma tarihlerinin güncellenmesinin rutin oldugunu bildirdi.

TITCK, sosyal medya paylasimlariyla gündeme gelen "Kovid-19 tedavisinde kullanilan 'favipiravir' etken maddeli ilacin etiketinin degistirildigi, son kullanma tarihi geçmis ilaca yeni etiket yapistirilarak hastalara verildigi" iddialarina iliskin yazili açiklama yapti.

Halk Sagligi Genel Müdürlügü tarafindan yayimlanan Kovid-19 Rehberi'nde yer alan "favipiravir" etken maddeli ilaçlar için kuruma gelen ruhsat basvurularinin ivedilikle ve öncelikli olarak degerlendirildigi belirtilen açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Söz konusu ilaçlarin stabilite çalismalari uzun zaman almaktadir. Bu çalismalarin sonucuna göre son kullanma tarihlerinin güncellenmesi rutin bir islemdir. Yeni tarihler; kurumumuzun bilgisi ve onayi ile firmalar tarafindan ilaçlara etiket yapistirilmak suretiyle güncellenmistir. Dolayisiyla paylasimlarda yer alan, son kullanma tarihi geçmis ilaçlarin tedavi amaciyla koronavirüs hastalarina verildigi yönündeki iddialar kesinlikle gerçegi yansitmamaktadir."
Kaynak: AA