TITCK Açiklamasi 'Iddialar Kesinlikle Gerçegi Yansitmamaktadir'

Utku Simsek

TITCK Açiklamasi 'Iddialar Kesinlikle Gerçegi Yansitmamaktadir'
ANKARA - Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumunca (TITCK), favipiravir etkin maddeli ilaçlar hakkinda sosyal medyada yer alan paylasimlar ile ilgili yapilan açiklamada, “Paylasimlarda yer alan son kullanma tarihi geçmis ilaçlarin tedavi amaciyla korona virüs hastalarina verildigi yolundaki iddialar kesinlikle gerçegi yansitmamaktadir” denildi.

Türkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumu, sosyal medyada yer alan bazi paylasimlar üzerine yazili bir açiklama yayimladi. Kurum tarafindan yapilan yazili açiklamada su ifadeler yer aldi:

“Sosyal medyada gündeme gelen paylasimlarda, Covid-19 tedavisinde kullanilan ‘favipiravir’ etken maddeli ilacin etiketinin degistirildigi, son kullanma tarihi geçmis ilaca, yeni etiket yapistirilarak hastalara verildigi ileri sürülmüstür.

Halk Sagligi Genel Müdürlügü tarafindan yayimlanan Covid-19 Rehberi’nde yer alan ‘favipiravir’ etkin maddeli ilaçlar için kurumumuza gelen ruhsat basvurulari ivedilikle ve öncelikli olarak degerlendirilmistir.

Söz konusu ilaçlarin stabilite çalismalari uzun zaman almaktadir. Bu çalismalarin sonucuna göre son kullanma tarihlerinin güncellenmesi rutin bir islemdir. Yeni tarihler, kurumumuzun bilgisi ve onayi ile firmalar tarafindan ilaçlara etiket yapistirilmak suretiyle güncellenmistir.

Dolayisiyla paylasimlarda yer alan son kullanma tarihi geçmis ilaçlarin tedavi amaciyla korona virüs hastalarina verildigi yolundaki iddialar kesinlikle gerçegi yansitmamaktadir.”

Kaynak: İHA