Kaymakci, AB Baskanliginca Yürütülen IPA Projelerinin Kapanis Töreninde Konustu Açiklamasi

'Türk sivil toplumunun diger Avrupa ülkelerinin sivil toplum örgütleriyle birlikte çalismasi, ortak sorunlara ortak çözümler üretmesi ve ülkemizin Avrupa Birligi üyelik sürecini ilerletmesi bizim için çok anlamli ve degerli' '2008'den beri sivil topluma genel olarak diyalog veya destek adi altinda tahsis edilen fon tutari asagi yukari 70 milyon avroyu buldu'.

Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Faruk Kaymakci, Türk sivil toplumunun diger Avrupa ülkelerinin sivil toplum örgütleriyle birlikte çalismasi, ortak sorunlarina çözümler üretmesi ve Türkiye'nin AB üyelik sürecini ilerletmesinin çok degerli oldugunu söyledi.

Kaymakci, Disisleri Bakanligi AB Baskanliginca yürütülen ve Katilim Öncesi Yardim Araci (IPA) altinda finanse edilen Türkiye ve Avrupa Birligi Arasinda Sivil Toplum Diyalogu Programi ve Sivil Toplum Destek Programi'nin kapanis töreninde konustu.

Bugün Türkiye-AB iliskilerinde sivil toplum diyalogu alaninda çalismalari gözden geçirmek üzere bir arada olduklarini belirten Kaymakci, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde sivil toplumun dahil olmasini önemsediklerini dile getirdi.

Kaymakci, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin üst düzeyde resmi temaslarla bugüne kadar getirildigini vurgulayarak "Ancak bundan sonra Türk sivil toplumunun diger Avrupa ülkelerinin sivil toplum örgütleriyle birlikte çalismasi, ortak sorunlara ortak çözümler üretmesi ve ülkemizin Avrupa Birligi üyelik sürecini ilerletmesi bizim için çok anlamli ve degerli." ifadesini kullandi.

Bu anlamda AB Baskanligi olarak sivil toplum kuruluslariyla yakin is birligi içinde olmaya, birlikte çalismaya ve ortak projeler yapmaya önem verdiklerine isaret eden Kaymakci, AB üyelik müzakerelerinde her bir baslik altinda sivil toplum kuruluslariyla yakin istisarelerde bulunduklarini kaydetti.

Bakan Yardimcisi Kaymakci, Türkiye'nin AB'ye aday bir ülke olarak IPA fonlarindan yararlandigina dikkati çekerek söz konusu fonlarin belli bir bölümünü sivil toplum kuruluslarina ayirmayi önemsediklerini söyledi.

AB Baskanliginin, AB Temsilcigiyle "Sivil Toplum Diyalog Programi ve Sivil Toplum Destek Programi" olmak üzere iki program yürüttügünü animsatan Kaymakci, bugün Sivil Toplum Diyalog Programi'nin 5. dönemini tamamladiklarini ve 6. dönemine girdiklerini, Sivil Toplum Destek Programi'nda da 2. dönemi tamamladiklarini, 3. döneme basladiklarini aktardi.

- Sivil topluma tahsis edilen fon yaklasik 70 milyon avro

Kaymakci, sivil toplum kuruluslarina verdikleri öneme dikkati çekerek sunlari kaydetti:

"2008'den beri sivil topluma genel olarak diyalog veya destek adi altinda tahsis edilen fon tutari asagi yukari 70 milyon avroyu buldu. Bu önemli ama burada mali kaynaktan çok sivil toplum kuruluslarimizin, diger Avrupa ülkelerindeki sivil toplum kuruluslariyla kendi aralarinda ortak projeler üretebilmesi, birlikte çalisabilmesi bizim için çok daha önemli. Bu sayede Türk sivil toplum kuruluslari uluslararasi düzeyde proje yapma ve ortak çalisma kültürünü de gelistirmis oldu.

Dolayisiyla AB Baskanligi olarak biz, sivil toplumu AB üyelik sürecimizde, AB ile iliskilerimizin her alaninda, iklim degisikliginden hayvan haklarina, engellilerden çevreye, sagliga her alanda sivil toplum kuruluslarimizi yanimizda görmek istiyoruz. Onlarin degerli katkilarini almayi önemsiyoruz. Sivil toplumla istisarelerimiz devam edecek."
Kaynak: AA