IMF'den 'Küresel Toparlanmada Ayrisma Genisliyor' Uyarisi

Uluslararasi Para Fonu (IMF) Basekonomisti Gita Gopinath, küresel ekonomik toparlanmanin devam ettigini ancak gelismis ekonomiler ile birçok gelismekte olan ekonomi arasindaki farkin açildigini ifade etti.

Gopinath, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun temmuz ayi güncellemesini degerlendiren bir blog yazisi kaleme aldi.

IMF'nin 2021 yili için nisan ayinda açikladigi yüzde 6'lik küresel ekonomik büyüme tahminin degismedigini belirten Gopinath, ancak kompozisyonun degistigine dikkati çekti.

Gopinath, "Küresel ekonomik toparlanma devam ediyor, ancak gelismis ekonomiler ile birçok yükselen piyasa ve gelismekte olan ekonomi arasinda genisleyen bir fark var." degerlendirmesinde bulundu.

Gelismis ekonomiler için 2021 yili büyüme beklentisinin 0,5 puan arttigini belirten Gopinath, buna karsi gelismekte olan ekonomilerin büyüme beklentilerinin asagi yönlü revize edildigine isaret etti.

- "Revizyonlar salgina dair gelismelerdeki farkliliklari yansitiyor"

Gopinath, 2022 yili büyüme tahminin ise yüzde 4,4'ten yüzde 4,9'a yükseltildigine dikkati çekerek, gelecek yila iliskin beklentilerde de gelismis ekonomiler için önemli yukari yönlü revizyonlar yapildigini ancak gelismekte olan ekonomiler için bu revizyonlarin daha ilimli kaldigini aktardi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginin gelismis ekonomilerde kisi basina düsen geliri yillik yüzde 2,8 azalttiginin tahmin edildigini belirten Gopinath, gelismekte olan ekonomiler için ise kisi basina düsen gelir kaybinin yillik yüzde 6,3 oldugunun öngörüldügünü kaydetti.

Gopinath, söz konusu revizyonlarin delta varyanti gibi salgina dair gelismelerdeki farkliliklari önemli ölçüde yansittigina dikkati çekerek, beklenenden hizli asilama oranlari ve normale dönüsün tahminlerde yukari yönlü revizyonlara yol açarken, asiya erisememe ve özellikle Hindistan gibi bazi ülkelerde tekrarlayan Kovid-19 dalgalarinin asagi yönlü revizyonlari beraberinde getirdigini ifade etti.

Toparlanmadaki ayrismanin bir diger nedeninin de ekonomilere saglanan desteklerdeki farkliliklar oldugunu belirten Gopinath, gelismis ekonomilerin 2021 ve sonrasi için 4,6 trilyon dolarlik mali destek sagladigini aktardi. Gopinath, 2022 yili küresel büyüme tahminindeki yukari yönlü revizyonun büyük ölçüde ABD'deki ilave mali destegi ve Yeni Nesil Avrupa Birligi Fonlarini yansittigini kaydetti.

- Türkiye ekonomisinin bu yil yüzde 5,8 büyümesi bekleniyor

Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelleyen IMF, 2021 yili küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 6 olarak korurken, 2022 yili büyüme tahminin yüzde 4,4'ten yüzde 4,9'a yükseltti.

Gelismis ekonomilere yönelik 2021 yili büyüme beklentisi yüzde 5,1'den yüzde 5,6'ya çikarilirken, 2022 yili tahmini yüzde 3,6'dan yüzde 4,4'e yükseltildi.

Gelismekte olan ekonomilerin 2021 yili büyüme beklentisi yüzde 6,7'den yüzde 6,3'e düsürülürken, gelecek yila dair büyüme tahmini yüzde 5'ten yüzde 5,'ye çikarildi.

IMF, Türkiye ekonomisinin ise 2021'de yüzde 5,8 ve 2022'de yüzde 3,3 büyüyecegini öngördü. Türkiye ekonomisine iliskin büyüme tahminleri daha önce 2021 yili için yüzde 6 ve 2022 için yüzde 3,5 olarak açiklanmisti.

Kaynak: AA