Fransa Tunus'ta Hukukun Egemenligine Saygi Duyulmasini Istedi

Fransa, Tunus'taki gelismeleri büyük dikkatle izledigini belirterek, hukukun egemenligine saygi duyulmasi çagrisinda bulundu.

Fransa Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Fransa'nin Tunus Cumhurbaskaninin pazar aksami açikladigi kararlari not ettigi belirtildi.

"Fransa, Tunus'taki siyasi duruma dair gelismeleri büyük bir dikkatle izliyor." ifadesini kullanilan açiklamada, hukukun egemenligine saygi duyulmasini ve saglik, ekonomi ve sosyal krize odaklanmasi gereken kurumlarin islevlerinin bir an önce normal dönmesini istedigi paylasildi.

Açiklamada, Fransa'nin ülkenin siyasi güçlerini siddetten kaçinmaya ve ülkenin demokratik kazanimlarini korumaya çagirdigi ifade edildi.

- Tunus'ta ne olmustu?

Tunus'ta cumartesi günü hükümet ve muhalefet partilerine yönelik protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Cumhurbaskani Kays Said de dün gece Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini kaldirdigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi görevden aldigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Hükümete yönelik bu girisimin ardindan askerler Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Cumhurbaskani Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin bir darbe oldugunu vurgulamisti.

Kaynak: AA