Franciscano Manastir Kompleksi UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne Alindi

Meksika’nin Talaxcala eyaletinde bulunan Franciscano Manastiri ve içerisinde bulunan Nuestra Seniora de La Asuncion Katedrali, UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne alindi.

Franciscano Manastir Kompleksi UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne Alindi
UNESCO Dünya Mirasi Listesi’ne bir yeni eser daha eklendi. Çin’in Fuzhou kentinde düzenlenen ve korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle katilimcilarin çogunlugunun sanal olarak dahil oldugu UNESCO Dünya Mirasi Komitesi’nin 44. oturumunda, Meksika’nin Talaxcala eyaletinde yer alan ve içerisinde bulunan Nuestra Seniora de La Asuncion Katedrali’nin bulundugu Franciscano Manastir Kompleksi’nin adayliginin kabul edilmesiyle, Meksika’dan 36’inci eser listeye dahil oldu.

Ayrica yapilan oturumda Meksika’daki Franciscano Manastir kompleksi dahil Latin Amerika ülkelerinden listeye toplamda 5 eser dahil edildi. Latin Amerika ülkelerinden listeye dahil edilen diger eserlerin ise, Brezilya’da yer alan Roberto Burle Marx Bölgesi Tropikal Bahçesi, Peru’dan Chankillo Günes Gözlemevi, Uruguay’dan Estacin Atlntida Kilisesi ve Sili’den Chinchorro kültürel bölgesi oldugu ifade edildi.

Öte yandan Meksika’da yer alan Popocatepetl Yanardagi’nin eteklerinde bulunan ve 16. yüzyilin ilk manastirlarinin devami olan Franciscano Manastir Kompleksi, 1994 yilinda UNESCO tarafindan koruma altindaki yerler listesine eklenmisti. Ayrica Meksikali yetkililer, Manastir Kompleksi’nin Mudejar tarzi ahsap kesonlu tavaninin paha biçilemez sanatsal degerine dikkat çekmisti. Franciscano Manastir Kompleksi ve Nuestra Seniora de La Asuncin katedrali, Tlaxcala yerlileri ile Ispanyollar arasinda Meksika Imparatorlugu’na karsi yapilan ittifaktan sonra 1537-1540 yillari arasinda insa edilmisti. Ispanyollar ile 1519 yilinda ittifak olan Tlaxcala yerlileri, Meksika Imparatorlugu’nun yikilmasinda kilit rol oynamisti.
Kaynak: İHA