BM Özel Raportörü Andrews, Kovid-19 Ölümlerinin Arttigi Myanmar Için Ateskes Talep Edilmesini Istedi

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Myanmar Özel Raportörü Tom Andrews, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve üye ülkelere, Kovid-19 kaynakli ölümlerin arttigi Myanmar için ateskes talep etmeleri çagrisinda bulundu.

Andrews yaptigi açiklamada, ordunun yönetime el koydugu Myanmar'da, Kovid-19 vakalari ile virüs kaynakli ölümlerin artisa geçtigi uyarisinda bulundu.

Myanmar'daki askeri rejimin yönetim organi Devlet Idare Konseyinin (SAC), özellikle salginla mücadele etmeleri gereken saglik hizmetleri çalisanlarina yönelik saldirilari olduguna atifta bulunan Andrews, üye ülkelerin bu saldirilara acilen son verilmesini talep eden önergeleri kabul etmesine ve BM'nin tüm araçlarini kullanmalarina acil ihtiyaç duyuldugunu belirtti.

Andrews, Myanmar'da çok fazla kisinin gereksiz yere öldügünü ve harekete geçilmezse birçogunun daha ölebilecegi uyarisinda bulundu.

BM'nin, cuntanin Kovid-19 krizinin ortasinda saldirilarini, tacizlerini ve gözaltilarini durdurmak için acilen harekete geçmesi gerektigini vurgulayan Andrews, "Cunta, saglik personeline merhametsizce saldirirken BM üyesi ülkeler görmezden gelmemeli." ifadesini kullandi.

Bu siddet sonlandiginda, doktorlar ve hemsirelerin, hayat kurtaran hizmetlerini sunabileceklerine deginen Andrews, uluslararasi organizasyonlarin da asilarin ve ilgili tibbi bakimin ulastirilmasinda yardimci olabileceklerinin altini çizdi.

Andrews, SAC'in üzerinde etkisi olan üye ülkelerin, BM kararlarina uygun olarak saldirilarin derhal durdurulmasi çagrisi yapmasi gerektigini vurguladi.

Cunta için en iyi sonucun çekilmek oldugunu belirten Andrews, böylelikle mesru sivil hükümetin, Kovid-19 krizine koordinasyonlu bir sekilde müdahale edebilecegine dikkati çekti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin eski fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çiii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 899 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA