Afrika Birligi Komisyonu Baskani, Tunus'ta Siyasi Diyalogun Tesvik Edilmesini Istedi

Afrika Birligi (AfB) Komisyonu Baskani Musa Faki Muhammed, Tunus'ta yasanan gelismeleri yakindan takip ettigini belirterek AfB'nin sorunlarin çözülmesi için siyasi diyalogun tesvik edilmesini istedigini ifade etti.

Muhammed, yaptigi yazili açiklamada, Tunus Disisleri Bakani Osman el-Cerendi ile telefon görüsmesi yaptigini aktardi. Görüsmede, AfB Komisyonu Baskani'nin, Birligin Tunus anayasasina saygi gösterilmesi, barisin sürdürülmesinin gerekliligi, her türlü siddetin reddedilmesi ve mevzubahis sorunlarin çözülmesi için siyasi diyalogun tesvik edilmesi yönünde kararliligini ilettigi kaydedildi.

Muhammed, ayrica, Tunus halkinin özellikle de gençlerin mesru beklentilerine karsilik verilmesine duyulan ihtiyaca da vurgu yapti.

- Tunus’ta ne olmustu?

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz pazar günü aksam saatlerinde yaptigi açiklamayla, Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi görevden aldigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Said ayrica kendisini Bassavci ilan ederek yarginin alanina da müdahale etmisti.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler, Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Cumhurbaskani Kays Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Kaynak: AA