Pakistan'da Subatta K2 Dagina Tirmanmaya Çalisirken Kaybolan 3 Dagcinin Cesedi Bulundu

Pakistan’da 5 Subat’ta K2 dagina tirmanmaya çalisirken kendilerinden haber alinmayan ve daha sonra öldükleri açiklanan 3 dagcinin cesetlerine ulasildigi bildirildi.

Pakistan Dagcilik Kulübü Sekreteri Karrar Haidei, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Pakistan’in milli kahramani olarak anilan dagci Ali Sadpara ile Izlandali Jon Snorri ve Silili Juan Pablo Mohr’un cesedinin 7 bin 600 metre rakimda bulunan Kamp 4’ün birkaç yüz metre üzerinde bulundugunu söyledi.

Haidei, cesetlerin uluslararasi bir kesif heyeti tarafindan drone yardimiyla bulundugunu, Pakistan ordusunun cesetleri tasiyabilmeleri için kesif heyetine helikopterlerle destek verdigini belirtti.

Öte yandan Haidei, Izlandali Snorri ve Silili Mohr’un cesetlerinin ailelerinin talepleri üzerine ülkelerine gönderilecegini dile getirdi.

Üç dagci, 8 bin 611 metre yüksekligindeki K2 dagina tirmanmaya çalisirken 5 Subat’tan itibaren, dagin 5 bin metre yükseklikte bulunan tedariklerin yapildigi ana kampiyla iletisimlerini kaybetmisti.

18 Subat'ta Pakistanli yetkililer dagcilarin öldügünü açiklamisti.

Dagcilarin cesetlerini almak için helikopterler ve tasiyicilar kullanilmis ancak bu çabalar basarisiz olmustu.

Tehlikeli arazisi ve sert dogasi nedeniyle "vahsi dag" olarak da bilinen K2 daginin zirvesine ocak ayinda Nepalli dagcilar tirmanana kadar, kis mevsiminde ulasmak için daha önceki 5 tesebbüs basarisiz olmustu.

Maceracilarin ilgi odagi olan ve daha önce 300 dagcinin ilkbahar ve yaz mevsiminde zirvesine ulastigi dag, olumlu hava kosullarinda bile çok sayida dagcinin hayatina mal oldu.

Kaynak: AA