AFAD, Sel Öncesi, Ani Ve Sonrasi Güvende Kalmak Için Alinabilecek Tedbirler Konusunda Vatandaslari Uyardi

Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD), sel tehlikesi öncesinde, sel aninda ve sonrasinda yapilmasi gerekenlere iliskin video yayimladi.

AFAD'in sosyal medya hesabindan paylasilan mesajda, sel tehlikesi öncesinde yapilacaklara iliskin bilgiler verildi. Öncelikle bulunulan yerin sele maruz kalma riskinin ögrenilmesi gerektigi belirtilen mesajda, sel yataklarina yerlesmemeye özen gösterilmesi, sel konusundaki uyarilarin, sosyal medya, radyo ve televizyondan takip edilmesi istendi.

Kisa süreli yogun yagislarin ani sele, uzun süreli yagislarin ise nehirlerin tasmasina neden olacagina isaret edilen mesajda, sel sigortasi yaptirilmasi ve "aile afet plani" hazirlanirken sel riskinin göz önünde bulundurulmasi gerektigi kaydedildi.

Sel tehlikesi sirasinda yapilacaklara iliskin de önerilerde bulunulan mesajda, sel bölgesinin hemen terk edilerek, yüksek ve güvenli bölgelere gidilmesi, elektrik kaynaklarindan da uzak durulmasi çagrisi yapildi.

"Sel sirasinda araç içindeyseniz suyla kapli yoldan gitmeye çalismayin." uyarisina yer verilen mesajda, herhangi bir ariza olusmasi durumunda aracin hemen terk edilerek yüksek bir yere çikilmasi gerektigi belirtildi.

AFAD'in mesajinda, sel sonrasinda yapilacaklara iliskin ise su uyarilara yer verildi:

"Geri dönün uyarisini almadan kesinlikle evlerinize dönmeyin. Özel ilgiye ihtiyaci olan komsulariniza yardimci olmayi unutmayin. Binalarinizin duvarlari, zeminleri veya diger yerlerde herhangi bir hasari olup olmadigini kontrol edin. Binalarinizi kontrol ederken su geçirmez ayakkabi ve pille çalisan el fenerleri kullanin. Sigorta islemleri için zarar gören yerlerin resmini çekin. Evinizde gaz sizintisi, suyun altinda kalmis elektrik aksami, firin, ocak ve elektrikle çalisan esyalarin olabilecegini düsünerek tedbirli olun. Sel sirasinda evinizde kalmis yiyecekler varsa konserveler dahil kesinlikle kullanmayin."

- AFAD gönüllülerinin çalismalari

Ayrica AFAD, Artvin'in Arhavi ilçesinde 22 Temmuz'da meydana gelen sel felaketinin ardindan gönüllülerin katildigi temizlik çalismalarina iliskin video paylasti.

Videoda, emekli, hemsire ve ögrencilerin yer aldigi AFAD gönüllülerinin, çamur ve balçikla kaplanan alanlari temizledigi görüntüler yer aldi.

Kaynak: AA