TBMM Baskani Sentop, Hatay'in Ana Vatana Katilmasinin 82. Yil Dönümünü Kutladi Açiklamasi

'Bugün vesilesiyle inançlar ve kültürler itibariyla farkliliklarin baris içinde hosgörülü bir sekilde yasamasina imkan taniyan Hatay vilayetimizin ana vatanin ayrilmaz bir parçasi olmasinin 82’nci yilini kutluyorum'.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Hatay'in ana vatana katilmasinin 82. yil dönümü dolayisiyla yayimladigi mesajda, "Bugün vesilesiyle inançlar ve kültürler itibariyla farkliliklarin baris içinde hosgörülü bir sekilde yasamasina imkan taniyan Hatay vilayetimizin ana vatanin ayrilmaz bir parçasi olmasinin 82’nci yilini kutluyorum." ifadesini kullandi.

Mesajinda, Lozan Baris Anlasmasi imzalanirken statüsü sonraya birakilan Hatay'in aidiyetinin, Hatay Cumhuriyeti Meclisi'nin 23 Temmuz 1939'da aldigi karar ile tespit edildigini ve Lozan Anlasmasi'nda eksik kalan bir bakiyenin daha Türkiye Cumhuriyeti'ne katildigini animsatti.

Hatay’in Anadolu'nun vazgeçilmez bir parçasi oldugunun tespiti hususunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün siyasi ve askeri kararliliginin büyük bir etkisi oldugunu ifade eden Sentop, Birinci Dünya Savasi'nin sonuçlarindan zarar gören Almanya'nin yeni bir dünya savasina hazirlandigi süreçte Avrupa'da paylasim savasi baslayacagini öngören Atatürk'ün, ileri görüslü devlet adamligi, askeri ve diplomatik öngörüleri ile Hatay'in Anadolu'ya katilmasinin önünün açildigini belirtti.

Sentop mesajinda sunlari kaydetti:

"Savasi göze almadan barisin temin edilemeyecegi azmi ve kararliligi ile Fransizlarin Hatay'dan çekilmesinin temin edildigi süreçte Türkiye Cumhuriyeti Lozan Anlasmasi'ndan sonra savassiz en önemli uluslararasi basariya imza atmistir.

Bugün vesilesiyle inançlar ve kültürler itibariyla farkliliklarin baris içinde hosgörülü bir sekilde yasamasina imkan taniyan Hatay vilayetimizin ana vatanin ayrilmaz bir parçasi olmasinin 82'nci yilini kutluyorum.

Hatay vilayetimizin ana vatana katilmasinda büyük hissesi olan basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hatay Cumhuriyeti'nin cumhurbaskani merhum Tayfur Sökmen'i, Hatay Cumhuriyeti Meclisinin Baskani Abdülgani Türkmen'i ve Basbakan Abdurrahman Melek ile birlikte kutlu kararda hissesi olan bütün üyeleri rahmet, minnet ve sükranla yad ediyorum."
Kaynak: AA