TBMM Baskani Sentop Erzurum Kongresi'nin 102'Nci Yil Dönümünü Kutladi Açiklamasi

'Emperyalist devletlerin mesum sark planlarini bozan aziz milletimizin hürriyetine kavusmasinda, devletimizin bagimsiz devletler ailesinin serefli bir üyesi olmasinda 102 yil önce Erzurum'da toplanan kongrede alinan kararlarin büyük katkisi olmustur'.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Erzurum Kongresi'nin 102'nci yil dönümünü kutlayarak, "Emperyalist devletlerin mesum sark planlarini bozan aziz milletimizin hürriyetine kavusmasinda, devletimizin bagimsiz devletler ailesinin serefli bir üyesi olmasinda 102 yil önce Erzurum’da toplanan kongrede alinan kararlarin büyük katkisi olmustur." degerlendirmesinde bulundu.???????

Sentop, Erzurum Kongresi'nin 102'nci yil dönümü dolayisiyla yayimladigi mesajda, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondoros Ateskes Anlasmasi sonrasi düsman kuvvetlerinin Anadolu'yu hile ve desise ile isgal etmelerinin ardindan baslayan istiklal mücadelesinin zaferle neticelenmesindeki en önemli adimlardan birinin 23 Temmuz 1919'da toplanan Erzurum Kongresi ile atildigini kaydetti.

Anadolu'nun dogudaki kalesi Erzurum'un, toplanan kongre ile istiklal mücadelesinin irade merkezi olma hüviyetine kavustugunu ve alinan kararlar ile tarihi hüviyetinin bir kez daha tespit edildigini belirten Sentop, "Vatanin bölünmez bir bütün oldugunun vurgulandigi kongrede hangi sart altinda olursa olsun milletimizin istiklaline ve istikbaline sahip çikilacagi vurgulanmistir. Böylece Paris ve Londra konferanslarinda alinan kararlarla milletimizi hacir altina alma planlarinin hiçbir sekilde kabul edilmeyecegi mesaji bütün dünyaya ulastirilmistir." dedi.

Mustafa Sentop, iki hafta süren müzakereler neticesinde alinan kararlarin olusturdugu heyecan dalgasinin vatanin her kösesinde hürriyet ve bagimsizliga kavusma konusunda milletin umut ve inancini pekistirirken, Türkiye Büyük Millet Meclisinin Ankara'da açilmasi yolundaki iradenin de teyit edildigini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Emperyalist devletlerin mesum sark planlarini bozan aziz milletimizin hürriyetine kavusmasinda, devletimizin bagimsiz devletler ailesinin serefli bir üyesi olmasinda 102 yil önce Erzurum’da toplanan kongrede alinan kararlarin büyük katkisi olmustur. Bugün de millet ve devlet olarak Erzurum Kongresi’nde alinan kararlar dogrultusunda varligimizi ve birligimizi muhafaza ederek istikbal yolculugumuzu devam ettirme irade ve kararliligimizi sürdürüyoruz.

Bu duygu ve düsüncelerle, Erzurum Kongresi'nin 102’nci yil dönümünü kutluyor, kongre baskani Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere kongreye katilan mümtaz merhum üyeleri rahmet, minnet ve sükranla yad ediyorum."

Kaynak: AA