Tacikistan, Afganistan'dan Gelecek 100 Bin Mülteciyi Kabul Etmeye Hazir

TASKENT – Tacikistan’in, Afganistan'dan gelecek 100 bin mülteciyi kabul etmeye hazir oldugu bildirildi.

Tacikistan Acil Durumlar Komitesi Baskan Yardimcisi Imamali Ibrahimzade, yaptigi açiklamada, ülkesinin, Afganistan sinirindaki askeri egitim poligonlarinda bu ülkeden gelecek 100 bin mülteciyi kabul ederek yerlestirmeye hazir oldugunu belirtti.

Ihtiyaç duyuldugu takdirde, Tacikistan’in Afganistan'dan daha fazla mülteciyi kabul edebilecegini aktaran Ibrahimzade, "Uluslararasi kuruluslarla birlikte Tacikistan’in Afgan mültecileri kabul etme imkanlarini inceliyoruz." dedi.

Ibrahimzade, yakin gelecekte, Kusaniyan ilçesi ve Horug sehrinde Afgan mülteciler için çadir, yatak, hijyen ve gida ürünlerinin korunacagi iki deponun hizmete girecegini kaydederek, temmuz ayinda Tacikistan'a siginan 1574 Afgan askerinin gereken tibbi ve sosyal yardimlarin yapilmasinin ardindan özel uçakla Kabil ve Mezar-i Serif sehirlerine gönderildigini animsatti.

Temmuz basinda Taliban saldirilarindan kaçan 1500'e yakin Afgan askeri Tacikistan'a siginirken, geçen hafta da Taliban'dan kaçan Afganistan'in Bedahsan vilayetindeki Andemin köyü sakinlerinden aralarinda 77 kadin ve 177 çocugun da bulundugu Kirgiz kökenli 347 Afganistan vatandasi Tacikistan'in Daglik Bedahsan Özerk Eyaleti'ne bagli Murgab ilçesine geçmisti.

Kaynak: AA