'Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in Kaleminden Edirne' Isimli Kitap Yayimlandi

Kitabin yazari Istanbul Arel Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Ofisi Direktörü Ender Bilar: 'Süheyl Ünver'in Edirne'yle ilgili makalelerini bibliyografik künyelerden tespit ederek, arsivlerde çalisarak buldugumuz dergi sayfalarinda kalanlari topladik. Çizimlerini de arsivlerden bularak bir kitap haline getirdik'

'Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in Kaleminden Edirne' Isimli Kitap Yayimlandi
Hekim, tip tarihçisi, ilimler tarihçisi, folklor arastirmacisi, etnograf, yazar, arsivci, ressam, sair, hattat, ebru sanatçisi ve müzehhib Ord. Prof. Dr. Ahmet Süheyl Ünver'in Edirne'ye ilgili makale, yazi, fotograf ve çizimleri, "Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in kaleminden Edirne" isimli kitapta toplandi.

Kitabin yazari Istanbul Arel Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Ofisi Direktörü Ender Bilar, AA muhabirine, Süheyl Ünver'in Edirne'nin sehir tarihini kayit altina alan önemli isimlerden biri oldugunu söyledi.

Ünver'in, Dr. Rifat Osman ile tanistiktan sonra 10 yil boyunca birbirlerine karsilikli 750 mektup yazdiklarini belirten Bilar, bu mektuplarin hepsinin Edirne tarihini içerdigini ifade etti.

Ünver ve Osman'in hal hatir sormak için mektup yazmadiklarini, o gün Edirne'de yasanan olaylar, Edirne'yle ilgili belgeler ve çizimleri birbirlerine gönderdiklerini aktaran Bilar, "Edirne ile Dr. Rifat Osman araciligiyla baslayan iliskisi Süheyl Ünver'i etkiliyor ve Ünver artik Edirne'yi sik sik ziyaret ederek Edirne'nin tarihsel gelisiminde gördügü aksakliklari belediye baskanlarina, valilere, ilgili bakanliklara bildirerek birçok alanda Edirne'nin tarihi eserlerini koruma anlaminda önemli görevler aliyor." dedi.

Bilar, Edirne sümbülünün söhretini ve dönemin Edirne Mevlevihanesi'nin Konya'dan sonraki en büyük mevlevihane oldugunu Ünver'in çizimleri ve makaleleri araciligiyla ögrendiklerini belirtti.

Ünver'in eserlerini bir kitapta toplamaya karar verdigini anlatan Bilar, söyle devam etti:

"Bu makaleler ve gazetelerde yazdigi yazilar arsivlerde, dergilerin sayfalarinda duruyordu. Ben bir kütüphaneci olarak bunu kendime görev addettim. Süheyl Ünver'in Edirne'yle ilgili makalelerini bibliyografik künyelerden tespit ederek, arsivlerde çalisarak buldugumuz dergi sayfalarinda kalanlari topladik. Çizimlerini de arsivlerden bularak bir kitap haline getirdik. Amacimiz bugünün gençligine ve yarinlara geçmisin tarihi degerlerini, Edirne'yi bizlere tanitan ve bu günlere getiren bu degerleri gençlige tanitmak. O günün Edirne'sini de bugünün Edirnelilerine göstermek."

- Üniversite kurulmasi için çabalamis

Bilar, Ünver'e Edirne'ye yapmis oldugu katkilar nedeniyle "fahri hemsehrilik berati" verilmesi gerektigini söyledi.

Ünver'in tarihi yerlerle ilgili görsel objelerin yani sira aldigi notlari defterlerde topladigini ifade eden Bilar, "Tüm Türkiye'yi gezmis, tüm illerle ilgili defterler tutmus. Edirne defterleri de kizi Gülbün Hanim tarafindan yayimlandi. Edirne'de bir üniversite kurulmasi için girisimlerde bulunmus. 50'li yillarda basliyor bu. Süheyl Ünver'in sadece Edirne tarihi üzerinde degil Edirne'nin sosyal yönüyle, saglik yönüyle ve üniversite anlaminda gelismesi için de çalismalari olmus." dedi.

- Vefa ödülünün sahibi oldu

1898 yilinda Istanbul'da dünyaya gelen Süheyl Ünver, Medresetü'l-Hattatin'de tezhip ve ebru ögrendi.

Türk süslemesi minyatür sanati ile ugrasti. Darülfünun Tip Fakültesi'ni bitirdi. Paris Tip Fakültesi'nde iç hastaliklari uzmanliklarini tamamladi. Tip Fakültesi Tedavi Klinigi ile Farmakodinami müderris yardimciligi yapti. Istanbul Üniversitesi Tip Tarihi Enstitüsü'nü kurdu, Güzel Sanatlar Akademisi hocaligi yapti. 1933 senesinde Üniversite Tip Tarihi Enstitüsü direktörü oldu. 1938'de profesör, 1954'te ordinaryüs profesör oldu. 1967'de Cerrahpasa Tip Fakültesi'nde Tip Tarihi ve Deontoloji kürsüsünü kurdu. Istanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde "Türk minyatürü ve süslemesi" hocaligi yapti. Topkapi Sarayi Müzesi'nde 500 yillik nakishaneyi yeniden kurarak ögrenci yetistirdi.

1986'da vefat eden Ünver'e 2016 yilinda Cumhurbaskanligi Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri "vefa ödülü" verildi.
Kaynak: AA