Myanmar'da Gözaltindaki Darbe Karsitlari, Cezaevinde Sarki Söyleyerek Askeri Yönetimi Protesto Etti

Myanmar'da askeri darbenin ardindan gözaltina alinan darbe karsitlari, ülkenin en kalabalik sehri Yangon'da tutulduklari cezaevinde sarkilar ve tezahüratlarla askeri hükümeti protesto etti.

Yangon'da darbe karsitlarinin tutuldugu Insein Cezaevinin bulundugu mahalleden bugün paylasilan sosyal medya videolarinda, gözaltindaki darbe karsitlari, toplu halde sloganlar atip sarkilar söyleyerek serbest birakilma talebinde bulunurken duyuldu.

Videolarda darbe karsitlarinin, 1 Subat darbesinde gözaltina alinan ülkenin eski fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii ile beraberindeki siyasi tutuklularin serbest birakilmasi ve cezaevindeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin artirilmasi için sloganlar attigi isitildi.

Myanmar basininda çikan haberlerde askeri yönetimin, Kovid-19'un yayilmasini önlemek için cezaevlerindeki bazi tutuklulari serbest birakmayi düsündügü öne sürülmüstü.

Askeri yönetimden söz konusu iddialara iliskin henüz açiklama yapilmadi.

- Myanmar'da Kovid-19 salgini ve oksijen tüpü eksikligi

Son 24 saatte 6 bin 701 kisinin Kovid-19 testinin pozitif çiktigi Myanmar'da toplam vaka sayisi 253 bin 364'e yükseldi.

Ülkede bir günde 319 kisi virüs nedeniyle hayatini kaybederken toplam can kaybi sayisi 6 bin 133 oldu.

Myanmar'da 1 Subat askeri darbesinin ardindan çok sayida saglik çalisaninin katildigi sivil itaatsizlik eylemleri, Kovid-19 testlerini ve asilamayi sekteye ugratiyor.

Saglik gönüllüleri, askeri yönetimin birçok bölgede Kovid-19'dan ölenlerin sayisini eksik açikladigini öne sürüyor.

Ülke genelinde Myanmar ordusu ve darbe karsiti silahli gruplar arasinda yasanan çatismalar, Kovid-19'la mücadeleyi zorlastiriyor.

Basta Yangon, Mandalay ve Kale gibi kentler olmak üzere ülkenin birçok bölgesindeki hastanelerde tibbi oksijen sikintisi yasaniyor.

Çin'in Myanmar ile kara sinirini kapatmasi nedeniyle ülkeye salginla mücadele için hayati önem tasiyan tibbi malzemeler ithal edilemiyor.

Bir aydir günlük vaka artis oranlarinin yükseldigi ülkede, 28 Haziran'dan bu yana günlük vaka artislari 4 haneli rakamlarda seyrediyor.

Myanmar'da, 14 Temmuz'da, 7 bin 83 yeni vaka görülmüs ve salginin baslamasindan bu yana en yüksek günlük vaka artisi gözlemlenmisti.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 929 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA