Iran'in Huzistan Eyaletindeki Su Kesintilerine Tepki Protestolarinda 1 Kisi Öldü

Loristan eyaletindeki gösteriler sirasinda kimligi belirlenemeyen kisilerin açtigi ates sonucu 20 yasindaki bir gencin hayatini kaybettigi, 16 yaslarindaki iki çocugun da yaralandigi belirtildi Uluslararasi Af Örgütü, 15 Temmuz'dan bu yana devam eden gösterilerde güvenlik güçleri tarafindan en az 8 kisinin öldürüldügünü açikladi Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney: 'Insanlar rahatsizligini dile getirdi ancak kimse onlari suçlayamaz. Çünkü Huzistan'in sicak ikliminde su sorunu küçük bir sorun degildir'

Iran'in Huzistan eyaletinde su kesintileri nedeniyle 15 Temmuz'dan bu yana devam eden protestolara destek için Loristan eyaletinde düzenlenen gösteriler sirasinda 1 kisi hayatini kaybetti, 2 kisi yaralandi.

Iran devlet televizyonunun haberine göre, dün gece Huzistan eyaletine bagli kentlerde düzenlenen protestolarin yani sira Loristan eyaletine bagli Aliguderz kentinde de Huzistan'daki protestolara destek amaciyla gösteri düzenlendi.

Aliguderz'deki gösteriler sirasinda bir grubun yollari atese vererek kamu mallarini tahrip etmeye basladigi ve kimligi belirlenemeyen bazi kisilerin de süpheli sekilde etrafa ates açmasinin ardindan 20 yasindaki bir gencin hayatini kaybettigi, 16 yaslarindaki iki çocugun da yaralandigi belirtildi.

Olayin faillerinin yakalanmasi için çalisma baslatildigi kaydedildi.

- Uluslararasi Af Örgütü: Gösterilerde 8 kisi öldü

Böylece Iranli yetkililerin açikladigi bilgilere göre, 15 Temmuz'dan bu yana 8 gecedir devam eden protestolarda hayatini kaybedenlerin sayisi biri polis olmak üzere 5'e yükseldi.

Huzistan'daki protestolar hakkinda açiklama yayimlayan Uluslararasi Af Örgütü ise gösteriler sirasinda güvenlik güçlerinin en az 8 kisiyi öldürdügüne dair bilgilere sahip olduklarini duyurdu. Açiklamada, Huzistan'daki barisçil protestolari bastirmak için güvenlik güçlerinin gerçek mühimmat, göz yasartici gaz ve otomatik silahlar kullandigi ifade edildi.

- Iran lideri Hamaney'den "protestocular suçlanamaz" açiklamasi

Bu arada Iran'in yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi gelistirdigi yerli asi "COVIRAN Bereket"in ikinci dozunu vurulan Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Saglik Bakanligi çalisanlariyla bir araya geldigi toplanti sirasinda Huzistan'daki olaylara da degindi.

Bölgedeki su krizinin, su ve atik su sistemiyle ilgili gerekli adimlarin atilmamasindan kaynaklandigini söyleyen Hamaney, "Insanlar rahatsizligini dile getirdi ancak kimse onlari suçlayamaz. Çünkü Huzistan'in sicak ikliminde su sorunu küçük bir sorun degildir." dedi.

Sorunun bir an önce çözülmesi için yetkililere talimat veren Hamaney, "Allah'a sükür su anda hükümet ve hükümet disi tüm çesitli kurumlar çalisiyor ve bu çalismalar tüm ciddiyetle devam etmelidir." diye konustu.

Öte yandan Iran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Semhani de gösteriler sirasinda gözaltina alinan kisilerin herhangi bir suç islemediginin tespit edilmesi halinde derhal serbest birakilacagini açikladi.

- Huzistan'daki su kesintilerine karsi protestolar

Huzistan eyaletinin önemli su kaynaklarindan "Hur'ul-Azim" göletlerinin ve Kerhe Nehri'nin kurumasi ve Karun Nehri'nden baska bölgelere su transferi için hazirlanan projeye izin verilmesinin ardindan ortaya çikan içme suyuna erisim sorunu nedeniyle Hamidiye, Bostan, Sadegan, Sus, Danyal ve Mahsehr kentlerinde 15 Temmuz'da baslayan ve 8 gecedir devam eden gösterilerde güvenlik güçleri ile göstericiler karsi karsiya gelmisti.

Iranli yetkililer hayatini kaybeden göstericilerin "provokatör gruplarin" açtigi ates sonucu öldügünü iddia ediyor. Aktivistler ise yasamini yitiren göstericilerin, güvenlik güçleri tarafindan öldürüldügünü savunuyor.

Bölgedeki su sorununun çözümü için hükümet ve yargi yetkilileri tarafindan ayri ayri çalisma gruplari olusturulmus ve yetkililerin bölgeye gönderildigi bildirilmisti.

Iran son haftalarda ülke genelinde yasanan toplu elektrik kesintileri nedeniyle de basta Tahran olmak üzere gösterilere sahne olmustu.

Kaynak: AA