Içinde Yüzlerce Tarihi Eser Bulunuyor, Yilda 15 Bin Kisi Ziyaret Ediyor

Yozgat’in Aydincik ilçesinde emekli polis memuru Erdal Ertugrul, topladigi binin üzerinde tarihi eseri “Haces Müze Evi” adini verdigi mekanda sergiliyor. Ertugrul, biriktirdigi eserlerle geçmisi gelecege tasiyarak yeni neslin de ilgisini çekmeye basladi.

Içinde Yüzlerce Tarihi Eser Bulunuyor, Yilda 15 Bin Kisi Ziyaret Ediyor
2012 yilinda emekliye ayrilan ve Çerkezlerin Yozgat’ta kurdugu köylerden biri olan Agilli köyündeki evini, biriktirdigi antika esyalar ile müzeye çeviren Erdal Ertugrul, ilk olarak evinin yanina yaptigi bir odada bu esyalari sergilemeye basladi.

Ertugrul, vatandaslarin da destekleriyle topladigi tarihi eserlerin sayisi artikça evinin tamaminda ve bahçesinde antika eserleri sergilemeye basladi.

Kurtulus Savasindan kalan tüfeklerden çesitli silahlara, gramofondan kaset çalarlara topraktan yapilan ambardan çesitli tarim aletlerine kadar birçok koleksiyonun bulundugu Haces Müze Evi tarihe de isik tutuyor. Çogunlugu bir asirlik olan objelerin sergilendigi müze evini yilda 15 bine yakin kisi ziyaret ediyor.

Sosyal aktivitelerin de yapildigi bir mekan haline gelen Haces Müze Evinde evlilige adim atan çiftlerin yani sira sünnet, yas gününü gibi faaliyetler de yapiliyor.

Haces Müze Evini ziyarete gelen Elif Tasmaz, “Daha önce burayi duymustuk ama ilk kez gelme firsatimiz oldu. Çok güzel objeler var, muhtesem herkesin gelip görmesi gereken bir yer” dedi.

Yasemin Gençkol ise “Çok güzel tarihi dokusu var, buraya ilk defa geliyoruz. Burayi çok güzel bulduk. Insanlarin eskiden teknoloji gelismeden önce kullandigi seyler var ve hepsi çok güzel. Otantik ve doga ile iç içe çok güzel ve insanlarin gezip görmesi gereken bir yer” seklinde konustu.

Nurbanu Nazli da “Haces’e ilk defa geldik. Burada yasan bir tarih oldugunu düsünüyorum. Geçmisten günümüze insanlarin yillar boyunca kullandiklari malzemeler uzun emekler sonucunda bir ayara getirilmis ve sergilenmis. Alanin dogasida oldukça temiz. Yasamin stresinden uzaklasip gezip görülmesi gereken bir yer” ifadelerine yer verdi.

Antika toplamaya hobi olarak basladigini söyleyen Erdal Ertugrul ise “Haces bizim Çerkesçe köy odasi demektir. Ben buraya hobi olarak basladim. Birkaç objemiz vardi. Gelen ziyaretçiler de esya getirdi burada simdi bini geçkin eser var. Bunun yarisini da ziyaret için gelen vatandaslar getirdi. Biz burada onlarin düzenlemesini bakimlarini yapiyoruz, sergiliyoruz. Birçok üniversite ögrencileri hocalariyla birlikte geliyor burada geçmisini tarihlerini ögreniyorlar. Burada geçmis bir tarih var, eskiden kullanilan esyalar yapilan her türlü objeler bulunuyor. Ambarlar, kürekler, tarim aletleri, radyo, plak saymakla bitmiyor” dedi.

Yilda 15 bin kisinin müze evini ziyaret ettigini de belirten Ertugrul, “Yerli yabanci ziyaretçilerimiz oluyor. Insanlar burada yasayan tarihi buluyor. Burada birçok etkinlik oluyor. Gelin damat çekimleri, nikahlar, yas günleri sünnet dügünleri oluyor. Bu yasayan tarihi bizden sonraki nesillere aktarmak için çalisiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA